Otthon, édes otthon

Otthon, édes otthon

MOSHATÓ, ÚJRAFELHASZNÁLHATÓ MASZK, OTTHONI ELKÉSZÍTÉSE

2020. március 19. - Csilla Artiroka design

 1_1_maszk.jpg

1keszmaszk.jpg

Egy többméretű arcmaszk varrás és szabásmintát készítettem. Pontos méretek a fotón és a leírás végén is megtalálhatók. 

0_1.jpg 

Szeretném, ha mindenki hozzájutna a szabásmintához és a leíráshoz és bízom benne, hogy mindenki el fogja tudni készíteni magának és a családjának. Lépésről lépésre írtam és fotóztam így próbáld meg bátran te is elkészíteni! Ha nincs otthon varrógéped, akkor kis öltésekkel, kézzel is elkészítheted. A maszk készítéséhez pamutszövetet érdemes használni, de bátran újrahasznosíthatsz egy régi pamutblúzt vagy férfi inget is. Fontos, hogy varrás előtt mosd ki (a pamut kicsit összemegy, ezért érdemes beavatni) és száradás után vasald át a textilt mielőtt felhasználod. Készíts több darabot, akár az egész családnak és ha ki kell mozdulnotok otthonról viseljétek, majd hazaérve azonnal mosd ki és vasald át magas hőfokon! ( a gumi részt kíméljed, az nem bírja a vasalást!)  A maszk akkor jó, ha nem lötyög az arcodon, hanem feszes és nincsenek oldalt nyílások. Így tud majd megvédeni valamennyire.

Hozzávalók:

 • Kétféle pamut textil tetszés szerint
 • olló
 • cérna
 • kalap vagy akár bugyi gumi is megteszi
 • jelölőfilc vagy kréta, ceruza
 • szabásminta

 

Én férfi maszk méretet varrtam először a család nagyobb, erőteljes alkatú tagjának, így láthatóan rajtam nagy a méret, de ő nem akart szerepelni a fotón, így nekem kellett bevállalni.

1. lépés

1_1.jpg 

Először rárajzoltam mindkét (külső és belső rész ) pamut textil hátoldalára a kivágott szabásmintát, (4 db-ot kell kapnunk a végén)  majd megfordítottam és úgy is felrajzoltam. Középen hagytam helyet, mert ez a rész lesz, amit majd visszahajtunk és belefűzzük a gumit, ami a fülünkön fogja tartani a maszkot. A szabásmintán ez 3.5 cm, de kipróbálva elég lesz 2 cm is.

2. lépés

Kivágjuk a mintákat úgy, hogy 1-1 cm es varrásrészt, vagy talpszélességet hagyjunk mindenhol.

2_4.jpg

5_1_maszkbeles.jpg

 

3. lépés

A textilt a mintás oldalával egymással szembe fordítjuk, gombostűvel letűzzük az íves részt és összevarrjuk. Ugyan ezt megtesszük a belső béléssel is.

4_1.jpg

5.jpg   

4. lépés

Miután összevarrtuk, vagdossuk be majdnem a varrásig az íves részeket és fordítsuk ki őket.

6_1_2.jpg

 

5. lépés

Miután kifordítottuk hajtsuk az egyik oldalára a bevagdosott részeket és 1-2 mm távolságra varrjuk le a külső oldalról. Így néznek ki levarrás után :

7_3.jpg

6. lépés

Helyezzük egymásra a két maszkot a mintás oldalakkal szembe és szélektől kezdve varrjuk végig az íves tetejét és az egyenes alját is. Két oldalt hagyjuk meg a nyílást, mert ott fogjuk majd kifordítani!

7_5.jpg

7. lépés

Fordítsuk ki a maszkot és egy ceruza vég segítségével simítsuk ki a széleket a varrás mentén. Vasaljuk le a széleket, és utána varrjuk végig a felső és az alsó oldalát is. Nagyon sokan kihagyják ezt a lépést a maszk elkészítésénél, ami a későbbiekben mosás-vasalásnál megnehezíti majd a használatát és sokkal könnyebben tönkre fog menni.

7_6.jpg

 

8. lépés

Így fog kinézni miután levarrtuk a felső íves részt és az alsó részét is. 

7_7.jpg

9. lépés

Amennyiben van szegőgéped, szegd le a két szélét is, ha nincs akkor sűrű cikk-cakk öltéssel szegd be a széleket.

7_8.jpg

10. lépés

Hajtsd vissza a textilt és varrd le a szegésnél, ez lesz majd a gumi helye. 

 7_9.jpg

11. lépés

 Mérd le kb. mekkora gumi kell majd a viselőjének és mindkét oldalra fűzd bele és csomózd meg jó erősen. A fülre helyezve lehet majd viselni.

7_11.jpg

 

1keszmaszk.jpg

 

FONTOS:

Ez a maszk nem orvosi maszk, mint sok helyen olvashattátok a koronavírus ellen nem véd meg, de valamennyi védelmet nyújt az ellen, hogy a szájadhoz érj, vagy ha te beteg lennél, felfogja a tüsszentést, hogy megfertőzd a körülötted lévőket. Minden családtagodnak keressetek habitusához illő textilt, így talán vidámabban elviseljük ezt a nehéz időszakot. Jó munkát mindenkinek!

Akinek nincs ideje vagy kedve megvarrni a maszkokat, itt talál a MESEDOBOZBAN közel 100 féle, különböző mintájú és méretű maszkot, kisgyermektől a férfi méretig.

 

Többen értétek írjam le a szabásminta méreteket:

3-6 éves gyerek maszk: 11 cm magas / 9,3 cm az alsó rész + a 2-3 cm -es visszahajtós rész.

7-12 éves gyerek maszk:  12.2 cm magas /  10 cm az alsó rész + a 2-3 cm -es visszahajtós rész.

Kamasz és női maszk:  13.8 cm magas /  10.5 cm az alsó rész + a 2-3 cm -es visszahajtós rész.

Férfi maszk:  14,8 cm magas / 11 cm az alsó rész + a 2-3 cm -es visszahajtós rész.

 

 

Az étkező átalakítása

11_3.jpg

Az első fotó a mostani állapot a felújítás, a falak ledöntése után  készült. A második és harmadik fotót a beköltözésünk után készítettem. 

10425846_10204105739595038_8029579135460102422_n.jpg

Nagyon szűk volt a tér, én sokkal nagyobb teret képzeltem el egy házban. Nem is értettem miért húztak falat a konyha és az étkező közé, amivel összenyomták és szűkké tették a helyiségeket. A lépcsőnél egy felesleges előszoba volt jobbra-balra ajtóval. Érthetetlen megoldás volt.  A konyhában például egy ember tudott csak mozogni. Egyértelmű volt számunkra, hogy mivel nem tartófalakról van szó, bontani kell , hogy tágas jól használható helyiséget kapjunk. 

1_konyhaelotte.jpg

Ugyan így reménykedtem, hogy megoldható lesz egy ablaknyitás a déli oldalra, ahonnan majd sok fény fog beáramolni az étkező ablakán.  Erre kifejezetten nagy szüksége volt a háznak és szerencsére meg tudta oldani a statikus és az építész. 

11537812_10204105747635239_5521940110004619221_n.jpg

Hatalmas munkálatok voltak, rengeteg sittel, de nagyon megérte a végeredmény.  Bent laktunk a házban az elkészült tetőtérben, erről ITT írtam.  Így  gyorsabban haladt a felújítás mert ott voltunk mindig, minden apró döntésnél, ami nagyon megkönnyítette a mesteremberek dolgát is.  Itt már az ablak is megérkezett , a radiátor is át lett helyezve az ablak alá és a járólapot is lerakták.

utana.jpg

Be is raktuk a közel 20 éves asztalunkat, aminél felnőttek a gyerekek. Sajnos az asztallap teteje komolyan megsérült a költözésnél, így javítani és festeni kellett a felületét.  De nem bántam, annyi emlék köt ehhez az asztalhoz, ragaszkodunk hozzá. Ráadásul lekerekített szélei vannak így nagyon biztonságos volt amikor kicsik voltak a gyerekek. Emlékszem amikor megérkezett az asztal, összeszereltük és a kisfiam kifutott a játékvonattal a kezében a konyhába, majd rátette az asztallapra és végigtolta rajta. Mivel ez puha fenyőfa, azonnal nyomot hagyott a tetején.  Azóta persze sok-sok "nyomat" készült még rá, amit most el kell tüntetnem, mert új fejezetet kezdődik. De a lábain ott maradtak még az idő nyomai. A jobb oldalon látható konyhai táblafal készítéséről már írtam,  ITT olvashatsz róla a blogban. 

7.jpg

 Közben a ledöntött falak túloldalán készül a konyhabútor is. Az első képeknél látható, hogy IKEA faktum konyhabútor volt, amit megtartottunk, csak alaposan letakarítottuk és az ajtókat újrafestettük. Legközelebb erről hozok majd beszámolót. 

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni, vagy iratkozz fel a blog jobb felső sarkában az új bejegyzéseimre. 

 

insta_go.jpg
  

Anglia - Brighton

Nyár derekán elmentünk Anglia egyik leghíresebb és legkedveltebb üdülőhelyére, Brightonba.  Az utóbbi években a világ legjobb 10 tengerparti üdülőhelye közé választották, így nem kis kíváncsisággal indultunk útnak. 

2_1.jpg

Az 1700-as évek elején még egy kis koszos halászfalú volt itt, de amikor Richard Russel orvos egy könyvében azt írta, hogy "Brighton partjainál fürdeni nagyon hasznos az egészség szempontjából", az előkelő emberek megrohamozták a várost. Amikor 1783-ban maga a wales-i herceg is ellátogatott ide barátaival az angol arisztokrácia is követte őt. Pillanatok alatt népszerű üdülőhellyé változott a település. A fejlesztések nagy támogatója maga a régens herceg volt, a későbbi IV. György. A herceg nagyon szívesen töltötte itt a szabadidejét és a Royal Pavilon építtetése is az ő nevéhez fűződik.

 1_brighton_palace.jpg

Szerintem ez a legcsodálatosabb építészeti remekmű a városban ami a brit uralkodói család rezidenciája is egyben. Alig pár lépésnyire található a tengerparttól, így biztosan mindenki megtalálja. A palotának minden egyes részlete csodálatos. Mikor megláttuk olyan érzésünk volt mintha Indiába csöppentünk volna. Valójában John Nash építész tervei alapján készült IV. György számára.  

bright.jpg

 A palotát övező parkban egy bagolymentő csapat, éppen előadást tartott, ahol a bátrabbak meg is simogathatták a különböző baglyokat. A fiam és lányom se hagyta ki ezt a különleges lehetőséget. 

1bg.jpg

Nem mellesleg az úr, rengeteg érdekességet és vicces történetet mesélt róluk. 

p7230113.JPG

Az angol időjárás ezen a napon megmutatta minden oldalát. Hol csodás napsütés, hol hirtelen köd váltotta egymást a parton. Végig napsütésben autóztunk Brighton felé, de ahogy megérkeztünk a tengerpartra, hatalmas pára telepedett le a 9 km hosszú, kavicsos strandra.

2_2.jpg

Az angolokat persze ez csöppet sem zavarta, tódultak be a vidámparkba, ami tulajdonképpen egy mólón található.  Ez a gyönyörűen megmunkált vasszerkezet 1891-ben épült , azóta a város egyik gyöngyszeme. Egy másik móló a West Pier, 2003 -ban  leégett és szinte teljesen megsemmisült. A vasszerkezete megmaradt, otthagyták a parton mementónak.   

                        

 Ilyen volt régen, igen nagy kár érte. Évről évre romlott az állapota, majd a tűz martaléka lett.

b_regen.jpg

A gyerekeket a parton körhinták és elkerített pancsolórészek várják, akiket csöppet sem zavart a köd és , hogy nincs napsütés, önfeledten lubickoltak a vízben.  Rá kellett jöjjek, hogy az Angolok tudnak élni. Nem zavarja őket sem a köd, sem a szél, ha itt a hétvége, ők bizony nekiindulnak, és jól érzik magukat, függetlenül az időjárástól.  

1kod.jpg

A Brightoni sirályok nagyon szemtelenek, pillanatok alatt lecsaptak egy-egy tányérra, amit őrizetlenül hagytak az étteremben ülők. A napernyő tetejéről támadó sirály pár perc alatt két fish and chipset is befalt a gyanútlan vendégek tányérjáról, nem kis bosszúságot okozva ezzel a pincéreknek és a vendégeknek is. Volt nagy sikítozás, de ez a sirályt csöppet sem zavarta, hatalmas szárnycsapkodással elvitte a halat. 

p7230250.JPG

Minden útikönyvben azt olvastuk, hogy egy hatalmas óriáskerékről lehet megcsodálni Brighton látványosságait, de nem találtuk. Először azt hittük a ködbe veszett, de séta közben felfedeztük, hogy új kilátó épült, egy modern körpanorámát nyújtó csoda. A képen látni lehet az alját, de a köd miatt nem is volt érdemes felmenni, úgysem láttunk volna semmit.  Ez a British Airways i360,  itt láthattok róla egy bemutatót.  


A parton továbbsétálva gyönyörű pavilon áll, épp arra gondoltam, hogy itt akár egy csodálatos esküvőt is meg lehetne tartani, olyan impozáns és előkelő. Visszafele sétálva épp egy esküvő végére értünk oda, ahol az ifjú pár egészségére koccintott a násznép. 

 p7230285.JPG


 Később a napsütésben, még csodálatosabb látványt nyújtott a pavilon. 

 

6_1.jpg

A délutáni napsütésben kipróbálhattuk az angol, kavicsos tengerpartot. A víz kicsit hideg volt, de a napsütés alaposan felmelegített bennünket, így mi is átadtunk magunkat a tengerparti örömöknek.

01.jpg

Ha Angliában jársz ne hagyd ki Brightont, mi még biztosan visszatérünk ide. 


 

 

Garfield csokis torta, egyszerűen, lépésről lépésre

A fiam nagy Garfield rajongó, így születésnapjára a lányommal kitaláltuk, hogy Garfield tortát fogunk neki készíteni. Nyilván nem lesz olyan szép mintha egy cukrászdából rendeltünk volna, de mi készítettük és nálunk ettől sokkal értékesebb, különlegesebb az ajándék. 

garfileld_torta_kesz.JPG

Sütöttünk egy kör alakú kakaós piskótát, majd egy éles késsel kivágtuk a fejformát, ahogy a fotón láthatjátok.  

garfield_torta_1.jpg

Felvertünk egy tejszínhabot, amihez hozzáadtunk kis porcukrot, ki-ki ízlése szerint, majd jó minőségű, igazi kakaópor hozzáadásával (nem nesquik!) egy finom, csokis krémet kaptunk. Mi ezt sokkal jobban szeretjük mint a vajas krémeket, sokkal könnyebb lesz tőle a torta, nem telít annyira. 

garfield_torta_7.jpg

Egy cérna segítségével (egyszerűbb mint késsel félbevágni! ) kettészeltük a piskótát és  megkentük a csokis krémmel, hogy legyen a tortának finom, csokis tölteléke. Rátettük a piskóta másik felét, és evvel el is készült a torta alap. 

garfield_torta_2.jpg

A boltban vásárolt narancs színű marcipán masszát kinyújtottuk, majd a piskótát ráhelyeztük. A széleit körbevágtuk, így meg is kaptuk a narancssárga színű alap fejet.  A maradék marcipánból még vágtunk két szemformát is, hogy kicsit térhatása legyen a szemnek. Később az orra is kapott egy alapot, így el is használtuk az összes marcipánt. Na, jó nem az összeset, egy kicsit azért lecsíptünk a maradékból és megettük. 

garfield_torta_11.jpg

A torta oldalát is bekentük a maradék kakaós habbal, majd felmelegítettünk egy kis fekete csokit, (vízgőz felett, egy pici lábosba) majd egy ecset segítségével megrajzoltuk a  kontúrokat, végül fehér  cukormázzal (tojásfehérje és porcukor keveréke) a szemeit. 

garfield_torta_13.jpg

 

Rózsaszín cukorgolyókból raktuk ki az orrát, ez igen nehéz volt, mert mindig elgurultak a gyöngyök, így talán egyszerűbb azt is marcipánból elkészíteni. De végül egy alapot készítettünk az orrának is, abba belenyomkodtuk a gyöngyöket, így már nem tudtak könnyen elgurulni. 

garfield_torta_21.jpg

 A lányom előre megrajzolta, hogy szerinte hogy nézzen ki a torta, feltöltöm a rajzát is, hogy lássátok mi volt a terv és mi lett a végeredmény. 

garfield_torta.jpg

garfileld_torta_kesz.JPG

 Kis időre hűtőbe tettük, majd az ünnepi ebéd után nagy örömmel elfogyasztottuk az ünnepeltel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rózsaszörp készítése

A kertünkben több csodálatos rózsabokor is található. A piros rózsa idén nagyon sok virágot hozott, így belőle készítettem ma rózsaszörpöt. 

rozsa.jpg

HOZZÁVALÓK:

 • 4 marék rózsaszirom, nálam kb. 60 gramm.

 • 4 citrom kifacsart leve

 • 1,5 kg cukor

 • 2 teáskanál citromsav

 • 2 liter víz

 01rozsa_ohsh.jpg

01_rozsa_60_g.jpg

A rózsát levagdostam, a rózsaszirmokat leszedtem róla és alaposan átmostam őket. Egy nagy lábosba tettem és hozzáadtam 2 liter vizet és feltettem főni.

7_01_rozsaszirom_ohsh.jpg

Addig kell főzni, forralni, míg a szirmok teljesen kifehérednek. Közben élveztem, hogy a konyhámat csodálatos rózsaillat lengi körbe. A levet óvatosan leszűrtem egy sűrű szűrőn keresztül majd beleöntöttem a citromok kifacsart levét és beletettem a citromsavat is. Ettől a piros lé "tűzbe jött" és  még csodálatosabb lett a színe.

8_rozsaszorp_ohsh.jpg

Visszatettem a tűzhelyre és kevergetés közben hozzátöltöttem a cukrot, majd addig főztem, míg el nem kezdett forrni a lé.  (Nem kell forralni, bőven elég ha eléri a forráspontot!) Utána tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe töltöttem, majd 90 C fokon 30 percig dunsztoltam. Ez mostantól nagyon egyszerű művelet lett, mert vettem egy befőzőautomatát. Hatalmas darab, éppen, hogy elfér még a kamrában. 

14.jpg

Nagyon okos, be lehet rajta állítani a hőmérsékletet és azt is, hogy mennyi ideig akarok dunsztolni. Így nem kell a tűzhely mellett álldogálni, az automata mindent elvégez helyettem.  14 üveg fér bele, de láthatóan nem kis darab.

12_befozo_automata_ohsh.jpg

Amikor megvettem a Lidlben, egy hölgy odaszólt nekem a boltban, hogy nagyon fogom szeretni.  Hát ma tényleg nagyon megszerettem!  Ha ti is szeretnétek ilyen gépet, érdemes figyelni a LIDL újságokat, mert csak befőzések idején kapható. ( éppen most is, júniusban )  A szörp elkészült, ilyen szép színe van hígítva. Igazán különleges az íze és az illata is. 

16_01_oh.jpg

Készítsétek el ti is,  erősíti az immunrendszert sőt fiatalít is. De azt is rebesgetik, hogy igazi afrodiziákum, pillanatok alatt el lehet vele csábítani bárkit! Ki is próbálom , hamarosan! 

20_3oh.jpg

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni, vagy iratkozz fel a blog jobb felső sarkában az új bejegyzéseimre. 

 

insta_go.jpg
  

Házi bodzaszörp készítése egyszerűen

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a kertünkben van két hatalmas bodzabokor. Nagyon szeretem, mert tavasszal elkényeztet minket az illatos virágaival, ami napokon keresztül illatozik, hogy ne tudjak neki ellenállni. Pár virágot idén is leszedtem belőlük és szörpöt készítettem belőle.

bodza_szorp.jpg

A többi virágból nyár végére piros bodzabogyók lesznek, így majd abból is tudok gyümölcslevet készíteni. Ha a bogyókat nem szedem le időben, akkor csodálatos madarak érkeznek hozzánk, akik hangos éneklés és csivitelés közepette lakmároznak a kertünkben, meghálálva a finom falatokat.

bodzafa_1.jpg

De maradjuk a szörpnél, leírom az én, családi receptem.

Hozzávalók:

- 25 db tenyérnyi bodzavirág

- 3 db bio citrom (Nagyon fontos, hogy bio vagy kezeletlen citromot használjuk, különben a citrom héjáról méreganyagok kerülnek a szörpünkbe, amit nem szeretnénk.) 

- 2,5 liter hideg víz

- 1/2 kg nádcukor 

bodzaszorp_keszitese.jpg

Egy fazékba beleöntöm a vizet és beleteszem a bodzavirágokat. Rákarikázok 1 nagy biocitromot és legalább 24 órára a kamrába ( vagy hűvös helyre) teszem.  Másnap alaposan átnyomkodom a bodzavirágokat a lében majd még belefacsarom 2 egész citrom levét. A lábosból átszűröm a levet, majd alaposan elkeverem a nádcukorral, míg a szörp teljesen homogén lesz.

bodza_szorp_kesz.jpg

Természetesen kristálycukrot is lehet hozzá használni, de mi a nádcukrot szeretjük, mert finom, karamelles az íze és szép aranybarna lesz tőle a szörp színe. 

bodzaszorp_hazilag.jpg

Nem teszek bele sem szalicilt, sem, citromsavat, csak hűtőbe teszem. Így is eláll 1-2 hétig, addigra pedig el is fogy ez a kis mennyiség. 

bodza_szorp_adalekmentesen.jpg

Utána majd  levendulából készítek szörpöt, már szép dundik a bimbói, így hamarosan kezdődhet a levendulaszüret.  Figyeld a blogot, majd feltöltöm a receptet.  További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni, vagy iratkozz fel a blog jobb felső sarkában az új bejegyzéseimre. 

 

insta_go.jpg
  

Lépcsőfelújítás, festés

Amikor 3 éve megvettük a házat, a lépcső nagyon kopott és sötét volt.  Az oldala sárgára és kékre volt lefestve, így az volt az első, hogy beköltözés után a falakat fehérre festettük körülötte. Már ez is nagyot dobott rajta. Éreztem, hogy a lépcsőnek is fehér színt kell majd adni, egy kis "fűszerezéssel". Azt nem gondoltam, hogy három évig fog tartani, mire elkészülök vele. Nem azért mert ilyen hosszú idő volt felújítani, egyszerűen csak azért, mert minden fontosabb volt ennél, így a házfelújítás  legvégére maradt. 

1_1_elotte_utana.jpg

Leginkább a fotók beszélnek, mesélnek a lépcső állapotáról, de röviden leírom a felújítás menetét.  A lépcső homlokzata műkő volt, amit javítani kellett, mert egy nagy darab kitört belőle. Én ezt 3 éve gipsz segítségével oldottam meg. A burkoló azt mondta hamarosan ki fog hullani a javítás, de eltelt 3 év és meg sem moccant, a helyén van, így bátran lefestettem fehérre a homloklapokat. Rendeltem hozzá stencilt, mert szerettem volna, ha a homloklapokon finom minta jelenne meg.  Mivel a lépcső felújítása váratott magára a stencilt már kipróbáltam 2 bútoron is, ITT és ITT olvashatsz róla. 

szurke_teteje_stencil_1.jpg

Azt hittem egyszerűbb lesz megcsinálni, de kicsit sem volt könnyű. Lépcsőn dolgozni fárasztó, valahogy minden másképp működik mint a bútoroknál.  Nagyon kényelmetlen, és nagy türelem kellett hozzá. Az elején a rutinom ellenére, 2 x is, le kellett szednem amit festettem, mert a stencil alá folyt a festék és rém ronda lett.  Még  jó, hogy vízalapú, Pentart krétafestéket használtam, így azonnal le tudtam törölni, még száradás előtt. 

5_1.jpg

Nagyon nagy különbség van a kettő között!  Ne nyugodjatok bele, ha elsőre nem sikerül, töröljétek vissza, majd mossátok le a stencilt, (nehogy megfogja a fehér falat) és stencilezzetek újra. Másodszorra sem lett tökéletes, de végül a férjem javaslatára így hagytam.  

5_2.jpgJavításokkal egy teljes napom ráment a stencilezésre és annyira belefáradtam, hogy több hétig nem is fogtam a kezembe ecsetet. Addig teszteltük, hogy működik, összerugdaljuk-e a homloklapot, ( a szürke műkön nem láttuk a nyomokat)  fent marad-e a minta, vagy felmosásnál lejön-e.  Már így is tetszett a lépcső, sokkal jobb volt mint az üres szürke, műkő.  Arra gondoltunk a fedőlapokat lecsiszoljuk és így hagyjuk.  A férjem bevállalta, hogy felcsiszolja, de egyik csiszolónk sem birkózott  meg a kemény akácfával, így lakkozás helyett a festés mellett döntöttünk. 

002.jpg

Gondolkoztam, hogy a Lignocolor, macchiato árnyalatát kapja a fedőlap, de végül egy réteg HARZÓ T16, hídképző alapozó és 2 réteg fehér festékréteg  felvitele után, így mutat most a lépcsőnk. 

2_l.jpg

Ecsettel és hengerrel is dolgoztam, hogy szép legyen a végeredmény. Nem mondanám, hogy tökéletes, vannak a mintában kisebb hibák, több helyen is, de nekünk nagyon tetszik és nem mellesleg, nagyon világos lett az egykor komor lépcső. 

2keszen.jpg

Már több mint egy hónapja használjuk és szuper! A szegélyezés még hiányzik, de meg akartam már mutatni nektek! 

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni, vagy iratkozz fel a blog jobb felső sarkában az új bejegyzéseimre. 

 

insta_go.jpg
  

  

Gyerek mesék - Találd ki, mennyire szeretlek téged

Vannak olyan mesék, amiket bátran ajánlok mindenkinek, ilyen ez a mesesorozat, a Találd ki, mennyire szeretlek téged. Talán nem annyira ismert itthon, de jó lenne ha minél többen felfedeznék, mert nincs benne semmi erőszak, csak a természet és sok nevetés.  

 

talald_ki.png

 A könyvet, amelynek alapján ez a bájos sorozat készült, 32 millió példányban adták el világszerte. A történet középpontjában egy nyuszi család áll, és az ami a világon a legfontosabb: a szeretet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IKEA Tarva szekrény átalakítása

IKEA HACK

Igyekszem a lakásunkat minél több, fa bútorral berendezni. Régóta szemezgettem az IKEA 6 fiókos szekrényével, de az ára visszatartott a vásárlástól.

1_ikea_tarva_ohsh.jpg

Tavaly nyáron leakciózták, így 29 ezer Ft-ért tudtuk megvásárolni.  

1osszeszerelve.jpg

Szeretem a fenyő bútorokat, a fa illatát, így amint hazaértünk, kibontottuk a csomagokat. Amikor megláttam a 3 hatalmas zacskó csavart, komolyan megijedtem, de a férjem megnyugtatott, hogy simán összerakjuk. A szerelés közben rájöttem, hogy a sok csavar leginkább a fiókok összeszereléséhez kell, ami igen sok időt felemésztett. Nem kis feladat volt, késő estére végeztünk, de sikerült!  

1_1_elotte.jpg

Másnap már korán reggel kiugrottam az ágyból és nekiálltam a festésnek. Színválasztásnál én a pasztell árnyalatokat kedvelem, így a Lignocolor krétafestékekből választottam két színt. A Stone és a Madrid green, egy nagyon halvány szürke és egy csodás pasztell zöld, remek párosításnak bizonyult.  A háttérben a TV állvány átfestéséről már írtam, ITT tudod elolvasni.  1_butort_festek.jpg

  Ezek a pasztell árnyalatok kicsit nehezebben fednek, de két réteg pont elég volt arra, hogy eltüntesse a fenyő bútoroknál látható csomókat.  Ha festéket szeretnél spórolni,  javaslom, hogy egy vízbázisú alapozóval fesd át először a bútort és csak utána használd a krétafestéket. Nekem sajnos elfogyott az alapozóm, de nem bírtam várni, így alapozás nélkül festettem.  A krétafestéknek van egy remek tulajdonsága, hogy nem kell alatta csiszolni a felületet, remekül tapad, így akár a nappaliban is nekiállhatsz bútort festeni, ahogy én is tettem.  1_ket_reteg_festek.jpg

Sajnos az oroszlános bútorfogantyúból csak 6 db volt itthon, de rendeltem még hozzá. A szekrény a gardrob szobába került és azóta megérkeztek a fogantyúk is. Nagyon szeretem ezt a színösszeállítást, a szekrény árnyalata tökéletesen passzol a kedvenc szőnyegemhez is!  1_ikea_tarva_ohsh.jpg

 

Ha bármi kérdésed van, írj nekem a lap alján. További inspirációért kövesd az Instagram, Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni, vagy iratkozz fel a blog jobb felső sarkában az új bejegyzéseimre. 

 

Március 8 - nemzetközi nőnap

Ma a reggeli kávé mellé egy Karinthy idézetet kaptam a férjemtől, nőnapra. Nekem ennél több nem is kell! 

 

tulip_ohsh.jpg

  

"Nincs az a nő többé, aki minket kiábrándíthat a nőből

mi mégiscsak szeretjük és imádjuk és csodáljuk a nőt,

- aki nem pokol és izzó ártalom, és mégis a legnagyobb tűz e világon

- a nőt, aki mosolyog és borzong, mikor róla beszélnek

- aki, ó, jól tudom, rossz, ha kell, százszor rosszabb tud lenni a férfinál

- de jó, ha lehet, ezerszer jobb és különb és mámorosabb

mert mi ismertük a nőt, aki lángolt, mert lángoltunk,

aki szeretett, mert szerettük, aki szépnek látott,

mert szépnek láttuk az igazi nőt, akitől gyermekünk van."

Karinthy Frigyes

 

 

Ti szoktátok ünnepelni a nőnapot? Elvárjátok, hogy virágot vagy esetleg ajándékot kapjatok?  További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam,  amiket itt tudsz elérni, vagy iratkozz fel a blog jobb felső sarkában az új bejegyzéseimre. 

 

insta_go.jpg
  

 

süti beállítások módosítása