Drága Barátnőm!

Drága Barátnőm!

Anglia - Brighton

2018. október 04. - Csilla Artiroka design

Drága Barátnőm! 

 

Megígértem neked, hogy mesélek, merre jártunk a gyerekekkel Angliába. 

Nyár derekán elmentünk Anglia egyik leghíresebb és legkedveltebb üdülőhelyére, Brightonba.  Az utóbbi években a világ legjobb 10 tengerparti üdülőhelye közé választották, így nem kis kíváncsisággal indultunk útnak. 

2_1.jpg

Az 1700-as évek elején még egy kis koszos halászfalú volt itt, de amikor Richard Russel orvos egy könyvében azt írta, hogy "Brighton partjainál fürdeni nagyon hasznos az egészség szempontjából", az előkelő emberek megrohamozták a várost. Amikor 1783-ban maga a wales-i herceg is ellátogatott ide barátaival az angol arisztokrácia is követte őt. Pillanatok alatt népszerű üdülőhellyé változott a település. A fejlesztések nagy támogatója maga a régens herceg volt, a későbbi IV. György. A herceg nagyon szívesen töltötte itt a szabadidejét és a Royal Pavilon építtetése is az ő nevéhez fűződik.

 1_brighton_palace.jpg

Szerintem ez a legcsodálatosabb építészeti remekmű a városban ami a brit uralkodói család rezidenciája is egyben. Alig pár lépésnyire található a tengerparttól, így biztosan mindenki megtalálja. A palotának minden egyes részlete csodálatos. Mikor megláttuk olyan érzésünk volt mintha Indiába csöppentünk volna. Valójában John Nash építész tervei alapján készült IV. György számára.  

bright.jpg

 A palotát övező parkban egy bagolymentő csapat, éppen előadást tartott, ahol a bátrabbak meg is simogathatták a különböző baglyokat. A fiam és lányom se hagyta ki ezt a különleges lehetőséget. 

1bg.jpg

Nem mellesleg az úr, rengeteg érdekességet és vicces történetet mesélt róluk. 

p7230113.JPG

Az angol időjárás ezen a napon megmutatta minden oldalát. Hol csodás napsütés, hol hirtelen köd váltotta egymást a parton. Végig napsütésben autóztunk Brighton felé, de ahogy megérkeztünk a tengerpartra, hatalmas pára telepedett le a 9 km hosszú, kavicsos strandra.

2_2.jpg

Az angolokat persze ez csöppet sem zavarta, tódultak be a vidámparkba, ami tulajdonképpen egy mólón található.  Ez a gyönyörűen megmunkált vasszerkezet 1891-ben épült , azóta a város egyik gyöngyszeme. Egy másik móló a West Pier, 2003 -ban  leégett és szinte teljesen megsemmisült. A vasszerkezete megmaradt, otthagyták a parton mementónak.   

                        

 Ilyen volt régen, igen nagy kár érte. Évről évre romlott az állapota, majd a tűz martaléka lett.

b_regen.jpg

A gyerekeket a parton körhinták és elkerített pancsolórészek várják, akiket csöppet sem zavart a köd és , hogy nincs napsütés, önfeledten lubickoltak a vízben.  Rá kellett jöjjek, hogy az Angolok tudnak élni. Nem zavarja őket sem a köd, sem a szél, ha itt a hétvége, ők bizony nekiindulnak, és jól érzik magukat, függetlenül az időjárástól.  

1kod.jpg

A Brightoni sirályok nagyon szemtelenek, pillanatok alatt lecsaptak egy-egy tányérra, amit őrizetlenül hagytak az étteremben ülők. A napernyő tetejéről támadó sirály pár perc alatt két fish and chipset is befalt a gyanútlan vendégek tányérjáról, nem kis bosszúságot okozva ezzel a pincéreknek és a vendégeknek is. Volt nagy sikítozás, de ez a sirályt csöppet sem zavarta, hatalmas szárnycsapkodással elvitte a halat. 

p7230250.JPG

Minden útikönyvben azt olvastuk, hogy egy hatalmas óriáskerékről lehet megcsodálni Brighton látványosságait, de nem találtuk. Először azt hittük a ködbe veszett, de séta közben felfedeztük, hogy új kilátó épült, egy modern körpanorámát nyújtó csoda. A képen látni lehet az alját, de a köd miatt nem is volt érdemes felmenni, úgysem láttunk volna semmit.  Ez a British Airways i360,  itt láthattok róla egy bemutatót.  


A parton továbbsétálva gyönyörű pavilon áll, épp arra gondoltam, hogy itt akár egy csodálatos esküvőt is meg lehetne tartani, olyan impozáns és előkelő. Visszafele sétálva épp egy esküvő végére értünk oda, ahol az ifjú pár egészségére koccintott a násznép. 

 p7230285.JPG


 Később a napsütésben, még csodálatosabb látványt nyújtott a pavilon. 

 

6_1.jpg

A délutáni napsütésben kipróbálhattuk az angol, kavicsos tengerpartot. A víz kicsit hideg volt, de a napsütés alaposan felmelegített bennünket, így mi is átadtunk magunkat a tengerparti örömöknek.

01.jpg

Tudom, hogy régóta tervezitek, hogy ellátogattok a gyerekekkel Londonba. Az is csodás, de ha tehetitek ne hagyjátok ki Brightont se.

Szeretettel ölellek! 

01csilla.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-homesweethome.blog.hu/api/trackback/id/tr613600041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása