Drága Barátnőm!

Drága Barátnőm!

MOSHATÓ, ÚJRAFELHASZNÁLHATÓ MASZK, OTTHONI ELKÉSZÍTÉSE

2020. március 19. - Csilla Artiroka design

 1_1_maszk.jpg

1keszmaszk.jpg

Drága Barátnőm!

Egy többméretű arcmaszk varrás és szabásmintát készítettem, hogy te is könnyen meg tudjad varrni a családodnak. Pontos méreteket a fotón és a leírás végén is megtalálhatod. 

 

0_1.jpg 

Szeretném, ha mindenki hozzájutna a szabásmintához és a leíráshoz és bízom benne, hogy te is és más is el fogja tudni készíteni magának és a családjának.

Lépésről lépésre írtam és fotóztam így próbáld meg bátran te is elkészíteni! Ha nincs otthon varrógéped, akkor kis öltésekkel, kézzel is elkészítheted. A maszk készítéséhez pamutszövetet érdemes használni, de bátran újrahasznosíthatsz egy régi pamutblúzt vagy férfi inget is. Fontos, hogy varrás előtt mosd ki (a pamut kicsit összemegy, ezért érdemes beavatni) és száradás után vasald át a textilt mielőtt felhasználod. Készíts több darabot, akár az egész családnak és ha ki kell mozdulnotok otthonról viseljétek, majd hazaérve azonnal mosd ki és vasald át magas hőfokon! ( a gumi részt kíméljed, az nem bírja a vasalást!)  A maszk akkor jó, ha nem lötyög az arcodon, hanem feszes és nincsenek oldalt nyílások. Így tud majd megvédeni valamennyire.

Hozzávalók:

  • Kétféle pamut textil tetszés szerint

  • olló

  • cérna

  • kalap vagy akár bugyi gumi is megteszi

  • jelölőfilc vagy kréta, ceruza

  • szabásminta

 

Én férfi maszk méretet varrtam először a család nagyobb, erőteljes alkatú tagjának, így láthatóan rajtam nagy a méret, de ő nem akart szerepelni a fotón, így nekem kellett bevállalni.

 

1. lépés

1_1.jpg 

Először rárajzoltam mindkét (külső és belső rész ) pamut textil hátoldalára a kivágott szabásmintát, (4 db-ot kell kapnunk a végén)  majd megfordítottam és úgy is felrajzoltam. Középen hagytam helyet, mert ez a rész lesz, amit majd visszahajtunk és belefűzzük a gumit, ami a fülünkön fogja tartani a maszkot. A szabásmintán ez 3.5 cm, de kipróbálva elég lesz 2 cm is.

2. lépés

 

Kivágjuk a mintákat úgy, hogy 1-1 cm es varrásrészt, vagy talpszélességet hagyjunk mindenhol.

2_4.jpg

5_1_maszkbeles.jpg

 

3. lépés

A textilt a mintás oldalával egymással szembe fordítjuk, gombostűvel letűzzük az íves részt és összevarrjuk. Ugyan ezt megtesszük a belső béléssel is.

 

4_1.jpg

5.jpg   

4. lépés

Miután összevarrtuk, vagdossuk be majdnem a varrásig az íves részeket és fordítsuk ki őket.

6_1_2.jpg

 

5. lépés

Miután kifordítottuk hajtsuk az egyik oldalára a bevagdosott részeket és 1-2 mm távolságra varrjuk le a külső oldalról. Így néznek ki levarrás után :

 

7_3.jpg

6. lépés

Helyezzük egymásra a két maszkot a mintás oldalakkal szembe és szélektől kezdve varrjuk végig az íves tetejét és az egyenes alját is. Két oldalt hagyjuk meg a nyílást, mert ott fogjuk majd kifordítani!

 

7_5.jpg

7. lépés

Fordítsuk ki a maszkot és egy ceruza vég segítségével simítsuk ki a széleket a varrás mentén. Vasaljuk le a széleket, és utána varrjuk végig a felső és az alsó oldalát is. Nagyon sokan kihagyják ezt a lépést a maszk elkészítésénél, ami a későbbiekben mosás-vasalásnál megnehezíti majd a használatát és sokkal könnyebben tönkre fog menni.

7_6.jpg

 

8. lépés

Így fog kinézni miután levarrtuk a felső íves részt és az alsó részét is. 

7_7.jpg

9. lépés

Amennyiben van szegőgéped, szegd le a két szélét is, ha nincs akkor sűrű cikk-cakk öltéssel szegd be a széleket.

7_8.jpg

10. lépés

Hajtsd vissza a textilt és varrd le a szegésnél, ez lesz majd a gumi helye. 

 7_9.jpg

11. lépés

 Mérd le kb. mekkora gumi kell majd a viselőjének és mindkét oldalra fűzd bele és csomózd meg jó erősen. A fülre helyezve lehet majd viselni.

7_11.jpg

 

1keszmaszk.jpg

 

FONTOS:

Ez a maszk nem orvosi maszk, mint sok helyen olvashattátok a koronavírus ellen nem véd meg, de valamennyi védelmet nyújt az ellen, hogy a szájadhoz érj, vagy ha te beteg lennél, felfogja a tüsszentést, hogy megfertőzd a körülötted lévőket. Minden családtagodnak keressetek habitusához illő textilt, így talán vidámabban elviseljük ezt a nehéz időszakot. Jó munkát!

Akinek nincs ideje vagy kedve megvarrni a maszkokat, itt talál az Artiroka design boltban közel 100 féle, különböző mintájú és méretű maszkot, kisgyermektől a férfi méretig.

 

 Nálunk bevállt a gyerek méret is. Kérlek mindenképpen írd meg, hogy sikerültek. 

Szeretettel ölellek!

01csilla.jpg

UI: 

Többen kértétek írjam le a szabásminta méreteket:

3-6 éves gyerek maszk: 11 cm magas / 9,3 cm az alsó rész + a 2-3 cm -es visszahajtós rész.

7-12 éves gyerek maszk:  12.2 cm magas /  10 cm az alsó rész + a 2-3 cm -es visszahajtós rész.

Kamasz és női maszk:  13.8 cm magas /  10.5 cm az alsó rész + a 2-3 cm -es visszahajtós rész.

Férfi maszk:  14,8 cm magas / 11 cm az alsó rész + a 2-3 cm -es visszahajtós rész.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-homesweethome.blog.hu/api/trackback/id/tr4415535618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása