Otthon, édes otthon

Rózsaszörp készítése

2018. június 13. - Csilla Artiroka design

A kertünkben több csodálatos rózsabokor is található. A piros rózsa idén nagyon sok virágot hozott, így belőle készítettem ma rózsaszörpöt. 

rozsa.jpg

HOZZÁVALÓK:

 • 4 marék rózsaszirom, nálam kb. 60 gramm.

 • 4 citrom kifacsart leve

 • 1,5 kg cukor

 • 2 teáskanál citromsav

 • 2 liter víz

 01rozsa_ohsh.jpg

01_rozsa_60_g.jpg

A rózsát levagdostam, a rózsaszirmokat leszedtem róla és alaposan átmostam őket. Egy nagy lábosba tettem és hozzáadtam 2 liter vizet és feltettem főni.

7_01_rozsaszirom_ohsh.jpg

Addig kell főzni, forralni, míg a szirmok teljesen kifehérednek. Közben élveztem, hogy a konyhámat csodálatos rózsaillat lengi körbe. A levet óvatosan leszűrtem egy sűrű szűrőn keresztül majd beleöntöttem a citromok kifacsart levét és beletettem a citromsavat is. Ettől a piros lé "tűzbe jött" és  még csodálatosabb lett a színe.

8_rozsaszorp_ohsh.jpg

Visszatettem a tűzhelyre és kevergetés közben hozzátöltöttem a cukrot, majd addig főztem, míg el nem kezdett forrni a lé.  (Nem kell forralni, bőven elég ha eléri a forráspontot!) Utána tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe töltöttem, majd 90 C fokon 30 percig dunsztoltam. Ez mostantól nagyon egyszerű művelet lett, mert vettem egy befőzőautomatát. Hatalmas darab, éppen, hogy elfér még a kamrában. 

14.jpg

Nagyon okos, be lehet rajta állítani a hőmérsékletet és azt is, hogy mennyi ideig akarok dunsztolni. Így nem kell a tűzhely mellett álldogálni, az automata mindent elvégez helyettem.  14 üveg fér bele, de láthatóan nem kis darab.

12_befozo_automata_ohsh.jpg

Amikor megvettem a Lidlben, egy hölgy odaszólt nekem a boltban, hogy nagyon fogom szeretni.  Hát ma tényleg nagyon megszerettem!  Ha ti is szeretnétek ilyen gépet, érdemes figyelni a LIDL újságokat, mert csak befőzések idején kapható. ( éppen most is, júniusban )  A szörp elkészült, ilyen szép színe van hígítva. Igazán különleges az íze és az illata is. 

16_01_oh.jpg

Készítsétek el ti is,  erősíti az immunrendszert sőt fiatalít is. De azt is rebesgetik, hogy igazi afrodiziákum, pillanatok alatt el lehet vele csábítani bárkit! Ki is próbálom , hamarosan! 

20_3oh.jpg

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

Levendulaszörp készítése, lépésről lépésre

Tavaly nyár elején egy kedves barátnőm invitálására, Tihanyban nyaraltunk pár napot. A híres levendulafesztiválról sajnos éppen lekéstünk, de egy étteremben  az üdítők között felfedeztem a levendulaszörpöt, amiből rendeltem is egy nagy pohárral. Jéggel és citromkarikával hozták, számomra szerelem volt első látásra, kóstolásra az illatos, halványlila nedű.

002_ohsh.jpg

Ott, abban a pillanatban kezdődött a rajongásom e különleges szörp iránt, az íze teljesen elvarázsolt. Vettem egy üveggel a tihanyi piacon és közben érdeklődtem, hogyan lehet ilyen finom és gyönyörű szörpöt készíteni. Legnagyobb meglepetésemre egy kedves hölgy elmondta a családi receptjüket, így most meg tudom osztani veletek is.

001_ohshjpg.jpg

HOZZÁVALÓK:

 • 100 g levendulavirág, /nálam 97 g/

 • 0,5 kg bio citrom

 • 1 teáskanál citromsav

 • 4 liter víz

 • 2 kg cukor  

2.jpg3 éve még a felújítási munkák közben ültettem pár tő levendulát a kert legnaposabb részeibe, amik mára hatalmas bokorrá, sőt sövénnyé fejlődtek.  Van pár tő a korai virágzásúból és kicsit több ami pár héttel később fog nyílni.

5_01.jpg

Szedtem egy nagy csokor levendulát, majd egy tálba belevagdostam a virágait. Mivel még nem száraz a levendula, ez így sokkal egyszerűbb, nem kell morzsolgatni.  Beleöntöttem a legnagyobb lábosunkba és hozzáadtam 4 liter vizet. 

6_1jpg.jpg

Felkarikáztam 0,5 kg citromot, de szigorúan csak olyat, ami BIO, vagy amin fel van tüntetve, hogy a héja nem kezelt, emberi fogyasztásra alkalmas!!! /Ez igen fontos, mert senki nem akarja, hogy a szörpbe belekerüljön az a rengeteg méreg, amivel a legtöbb, nem BIO citromot kezelik. Megéri kicsit többet fizetni, és vigyázni magunkra és a családunkra. Aldiban, szinte mindig kapható, a címkén elolvasható!

10_1.jpg

11_1.jpg

Rákarikáztam fél kg citromot. A súlya a levendulavirágokat lenyomta a víz alá, ami lefedve a hűvös kamránkban 24 óra alatt kiázott. 

14_1.jpg

Másnap alaposan kinyomkodtam, majd nagyon sűrű szűrön keresztül, átszűrtem a lét. Már ilyenkor látni lehet a csodás halványlila színét, amit a citromsav még  élénkebbé tesz majd. 16_1.jpg

17_1.jpg

Hozzáadtam 1 púpos teáskanál citromsavat és két kiló cukrot. Ez ízlés kérdése, lehet akár többet is, de mi így szeretjük. Csatos üvegekbe töltöttem és légmentesen lezártam.

25_1.jpg

Vizes dunsztban 30 percig, 90°C-on csírátlanítottam, így nem kellett bele tartósítószer sem.   Nagyon szeretem a csatos üvegeket, amik visszaidézik nekem a nagymamám kamráját, ahova gyerekkoromban sokszor csak azért mentem be, hogy  gyönyörködni tudjak a sok színes szörp látványában. 

001_1ohsh.jpg

Készítsétek el ti is,  ha elfogyna, télen szárított levendulavirággal is működik!  

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  


 

 

Házi bodzaszörp készítése egyszerűen

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a kertünkben van két hatalmas bodzabokor. Nagyon szeretem, mert tavasszal elkényeztet minket az illatos virágaival, ami napokon keresztül illatozik, hogy ne tudjak neki ellenállni. Pár virágot idén is leszedtem belőlük és szörpöt készítettem belőle.

bodza_szorp.jpg

A többi virágból nyár végére piros bodzabogyók lesznek, így majd abból is tudok gyümölcslevet készíteni. Ha a bogyókat nem szedem le időben, akkor csodálatos madarak érkeznek hozzánk, akik hangos éneklés és csivitelés közepette lakmároznak a kertünkben, meghálálva a finom falatokat.

bodzafa_1.jpg

De maradjuk a szörpnél, leírom az én, családi receptem.

Hozzávalók:

- 25 db tenyérnyi bodzavirág

- 3 db bio citrom (Nagyon fontos, hogy bio vagy kezeletlen citromot használjuk, különben a citrom héjáról méreganyagok kerülnek a szörpünkbe, amit nem szeretnénk.) 

- 2,5 liter hideg víz

- 1/2 kg nádcukor 

bodzaszorp_keszitese.jpg

Egy fazékba beleöntöm a vizet és beleteszem a bodzavirágokat. Rákarikázok 1 nagy biocitromot és legalább 24 órára a kamrába ( vagy hűvös helyre) teszem.  Másnap alaposan átnyomkodom a bodzavirágokat a lében majd még belefacsarom 2 egész citrom levét. A lábosból átszűröm a levet, majd alaposan elkeverem a nádcukorral, míg a szörp teljesen homogén lesz.

bodza_szorp_kesz.jpg

Természetesen kristálycukrot is lehet hozzá használni, de mi a nádcukrot szeretjük, mert finom, karamelles az íze és szép aranybarna lesz tőle a szörp színe. 

bodzaszorp_hazilag.jpg

Nem teszek bele sem szalicilt, sem, citromsavat, csak hűtőbe teszem. Így is eláll 1-2 hétig, addigra pedig el is fogy ez a kis mennyiség. 

bodza_szorp_adalekmentesen.jpg

Utána majd  levendulából készítek szörpöt, már szép dundik a bimbói, így hamarosan kezdődhet a levendulaszüret.  Figyeld a blogot, majd feltöltöm a receptet.  További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

Lépcsőfelújítás, festés

Amikor 3 éve megvettük a házat, a lépcső nagyon kopott és sötét volt.  Az oldala sárgára és kékre volt lefestve, így az volt az első, hogy beköltözés után a falakat fehérre festettük körülötte. Már ez is nagyot dobott rajta. Éreztem, hogy a lépcsőnek is fehér színt kell majd adni, egy kis "fűszerezéssel". Azt nem gondoltam, hogy három évig fog tartani, mire elkészülök vele. Nem azért mert ilyen hosszú idő volt felújítani, egyszerűen csak azért, mert minden fontosabb volt ennél, így a házfelújítás  legvégére maradt. 

1_1_elotte_utana.jpg

Leginkább a fotók beszélnek, mesélnek a lépcső állapotáról, de röviden leírom a felújítás menetét.  A lépcső homlokzata műkő volt, amit javítani kellett, mert egy nagy darab kitört belőle. Én ezt 3 éve gipsz segítségével oldottam meg. A burkoló azt mondta hamarosan ki fog hullani a javítás, de eltelt 3 év és meg sem moccant, a helyén van, így bátran lefestettem fehérre a homloklapokat. Rendeltem hozzá stencilt, mert szerettem volna, ha a homloklapokon finom minta jelenne meg.  Mivel a lépcső felújítása váratott magára a stencilt már kipróbáltam 2 bútoron is, ITT és ITT olvashatsz róla. 

szurke_teteje_stencil_1.jpg

Azt hittem egyszerűbb lesz megcsinálni, de kicsit sem volt könnyű. Lépcsőn dolgozni fárasztó, valahogy minden másképp működik mint a bútoroknál.  Nagyon kényelmetlen, és nagy türelem kellett hozzá. Az elején a rutinom ellenére, 2 x is, le kellett szednem amit festettem, mert a stencil alá folyt a festék és rém ronda lett.  Még  jó, hogy vízalapú, Pentart krétafestéket használtam, így azonnal le tudtam törölni, még száradás előtt. 

5_1.jpg

Nagyon nagy különbség van a kettő között!  Ne nyugodjatok bele, ha elsőre nem sikerül, töröljétek vissza, majd mossátok le a stencilt, (nehogy megfogja a fehér falat) és stencilezzetek újra. Másodszorra sem lett tökéletes, de végül a férjem javaslatára így hagytam.  

5_2.jpgJavításokkal egy teljes napom ráment a stencilezésre és annyira belefáradtam, hogy több hétig nem is fogtam a kezembe ecsetet. Addig teszteltük, hogy működik, összerugdaljuk-e a homloklapot, ( a szürke műkön nem láttuk a nyomokat)  fent marad-e a minta, vagy felmosásnál lejön-e.  Már így is tetszett a lépcső, sokkal jobb volt mint az üres szürke, műkő.  Arra gondoltunk a fedőlapokat lecsiszoljuk és így hagyjuk.  A férjem bevállalta, hogy felcsiszolja, de egyik csiszolónk sem birkózott  meg a kemény akácfával, így lakkozás helyett a festés mellett döntöttünk. 

002.jpg

Gondolkoztam, hogy a Lignocolor, macchiato árnyalatát kapja a fedőlap, de végül egy réteg HARZÓ T16, hídképző alapozó és 2 réteg fehér festékréteg  felvitele után, így mutat most a lépcsőnk. 

2_l.jpg

Ecsettel és hengerrel is dolgoztam, hogy szép legyen a végeredmény. Nem mondanám, hogy tökéletes, vannak a mintában kisebb hibák, több helyen is, de nekünk nagyon tetszik és nem mellesleg, nagyon világos lett az egykor komor lépcső. 

2keszen.jpg

Már több mint egy hónapja használjuk és szuper! A szegélyezés még hiányzik, de meg akartam már mutatni nektek! 

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

  

Gyerek mesék - Találd ki, mennyire szeretlek téged

Vannak olyan mesék, amiket bátran ajánlok mindenkinek, ilyen ez a mesesorozat, a Találd ki, mennyire szeretlek téged. Talán nem annyira ismert itthon, de jó lenne ha minél többen felfedeznék, mert nincs benne semmi erőszak, csak a természet és sok nevetés.  

 

talald_ki.png

 A könyvet, amelynek alapján ez a bájos sorozat készült, 32 millió példányban adták el világszerte. A történet középpontjában egy nyuszi család áll, és az ami a világon a legfontosabb: a szeretet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IKEA Tarva szekrény átalakítása

IKEA HACK

Igyekszem a lakásunkat minél több, fa bútorral berendezni. Régóta szemezgettem az IKEA 6 fiókos szekrényével, de az ára visszatartott a vásárlástól.

1_ikea_tarva_ohsh.jpg

Tavaly nyáron leakciózták, így 29 ezer Ft-ért tudtuk megvásárolni.  

1osszeszerelve.jpg

Szeretem a fenyő bútorokat, a fa illatát, így amint hazaértünk, kibontottuk a csomagokat. Amikor megláttam a 3 hatalmas zacskó csavart, komolyan megijedtem, de a férjem megnyugtatott, hogy simán összerakjuk. A szerelés közben rájöttem, hogy a sok csavar leginkább a fiókok összeszereléséhez kell, ami igen sok időt felemésztett. Nem kis feladat volt, késő estére végeztünk, de sikerült!  

1_1_elotte.jpg

Másnap már korán reggel kiugrottam az ágyból és nekiálltam a festésnek. Színválasztásnál én a pasztell árnyalatokat kedvelem, így a Lignocolor krétafestékekből választottam két színt. A Stone és a Madrid green, egy nagyon halvány szürke és egy csodás pasztell zöld, remek párosításnak bizonyult.  A háttérben a TV állvány átfestéséről már írtam, ITT tudod elolvasni.  1_butort_festek.jpg

  Ezek a pasztell árnyalatok kicsit nehezebben fednek, de két réteg pont elég volt arra, hogy eltüntesse a fenyő bútoroknál látható csomókat.  Ha festéket szeretnél spórolni,  javaslom, hogy egy vízbázisú alapozóval fesd át először a bútort és csak utána használd a krétafestéket. Nekem sajnos elfogyott az alapozóm, de nem bírtam várni, így alapozás nélkül festettem.  A krétafestéknek van egy remek tulajdonsága, hogy nem kell alatta csiszolni a felületet, remekül tapad, így akár a nappaliban is nekiállhatsz bútort festeni, ahogy én is tettem.  1_ket_reteg_festek.jpg

Sajnos az oroszlános bútorfogantyúból csak 6 db volt itthon, de rendeltem még hozzá. A szekrény a gardrob szobába került és azóta megérkeztek a fogantyúk is. Nagyon szeretem ezt a színösszeállítást, a szekrény árnyalata tökéletesen passzol a kedvenc szőnyegemhez is!  1_ikea_tarva_ohsh.jpg

 

Ha bármi kérdésed van, írj nekem a lap alján. További inspirációért kövesd az Instagram, Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

Március 8 - nemzetközi nőnap

Ma a reggeli kávé mellé egy Karinthy idézetet kaptam a férjemtől, nőnapra. Nekem ennél több nem is kell! 

 

tulip_ohsh.jpg

  

"Nincs az a nő többé, aki minket kiábrándíthat a nőből

mi mégiscsak szeretjük és imádjuk és csodáljuk a nőt,

- aki nem pokol és izzó ártalom, és mégis a legnagyobb tűz e világon

- a nőt, aki mosolyog és borzong, mikor róla beszélnek

- aki, ó, jól tudom, rossz, ha kell, százszor rosszabb tud lenni a férfinál

- de jó, ha lehet, ezerszer jobb és különb és mámorosabb

mert mi ismertük a nőt, aki lángolt, mert lángoltunk,

aki szeretett, mert szerettük, aki szépnek látott,

mert szépnek láttuk az igazi nőt, akitől gyermekünk van."

Karinthy Frigyes

 

 

Ti szoktátok ünnepelni a nőnapot? Elvárjátok, hogy virágot vagy esetleg ajándékot kapjatok?  További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam,  amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

 

Túrógombóc, a családunk kedvence

Pár óra múlva is puha marad

 A mi családunk egyik nagy kedvence a túrógombóc. De nem a kőkemény, grízzel készített, hanem a puha, zsemlemorzsás változata. Evvel elkészítve, másnapra is puha marad, már ha egyáltalán marad belőle. 

1turogomboc_ohsh.jpg

Hozzávalók 4 személyre

 • 75 dkg félzsíros túró 

 • 6-7 ek. zsemlemorzsa

 • + zsemlemorzsa a gombócokra

 • 3 tojás

 • csipet só 

turogomboc1ohsh.jpg

A túrót elmorzsolom, hozzáadom a tojásokat  és  összekeverem. Kevergetés közben, kanalanként hozzáadom a zsemlemorzsát is, ami felveszi a túró és a tojás nedvességtartalmát, így egy jól gyúrható masszát kapunk.

turogomboc3_ohsh.jpg

Egy negyed órát állni hagyom, addig kevés olajon lepirítom a zsemlemorzsát. Közben egy nagy lábosban vizet  forralok. 

turogomboc1-keret.jpg

A gombócok formázásában a gyerekek nagyon szívesen segítenek, fogjátok be őket is. Nálunk az vált be legjobban, hogy fagyis kanállal szedték ki a tálból a gombócokat és kézzel még megformázták kicsit. Így minden gombóc egyforma nagy lett. A kész gombócokat néhány perc alatt kifőzöm, és az előre lepirított zsemlemorzsába hempergetem. 

turog.jpg

Fahéjas szósszal tálalom.

Elkészítése nagyon egyszerű: egy nagy pohár tejfölhöz hozzákeverek két- három evőkanál porcukrot (attól függ ki mennyire édesszájú) és két kávéskanál őrölt fahéjat. Alaposan elkeverem, majd a gombócok mellé tálalom.

Jó étvágyat! 

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  


 

 

Gyümölcsös túrópite - 10 perces sütemény

Egy nagyon egyszerű, de annál finomabb süteményt szeretnék megosztani veletek. Bögrés süteménynek is szokták nevezni, a mérce a szokásos 2,5 dl- es bögre! Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készíthető. (málna, meggy, sárgabarack, eper, stb.) 

 

turopite_malnavae.jpg

Hozzávalók:

 • 50 dkg tehéntúró

 •  kétharmad bögre búzadara (10 dkg)

 •  2 nagy tojás

 • kétharmad bögre kristály, vagy barna cukor (10 dkg)

 • 1 bögre gyümölcs,  télen fagyasztott is lehet! 

 • 1 teás kanál vaníliás cukor

turopite_malnaval_1.jpg

 

Elkészítése:


- A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütésre.
- A málnán (gyümölcsökön) kívül a többi hozzávalót összekeverjük.

- Egy tortaformát kivajazunk és meghintjük cukorral (ettől egy karamelles ízt kap majd a tortánk széle) majd belesimítjuk az összekevert tésztát.  Utána kirakjuk a tetejét a megmosott gyümölcsökkel.  A férjem kedvéért a felére kimagozott meggyszemeket tettem, hiszen ez a kedvence.  

 

turopite_malnaval_2.jpg


- Ahogy elkészült, betesszük az előmelegített sütőbe és addig sütjük, míg szép aranyszínt nem kap a teteje.  Amikor kiveszed a sütőből, hintsd meg egy kevés porcukorral, ami azonnal ráolvad majd. Várj egy kicsit míg kihűl, utána tálalhatod. Egy nagy probléma van vele, hogy nálunk pillanatok alatt elfogyott, így legközelebb dupla adaggal kell készítenem.  

Jó étvágyat! 

Paprikás krumpli, egyszerűen

Egy nagyon egyszerű, finom és laktató ételt szeretnék nektek megmutatni.  Koleszos diákoknak kötelező, egyszerűen elkészíthető. 

 

paprikas_krumpli_1_resize.jpg

 

Hozzávalók:
• 1,5 kg burgonya
• 2 fej vöröshagyma
• 1 paradicsom
• 3 kanál olivaolaj
• só
• bors
• 2 kiskanál pirospaprika
• 1 kiskanál őrölt kömény
• 20 dkg füstölt kolbász

 

p1070296.JPG

A burgonyát hámozd meg, darabold fel. Az oliva vagy repce (egészséges, leviszi a koleszterinszintet ha csak ezzel főzöl! )  olajon  fonnyaszd meg  a hagymát, és szórd meg pirospaprikával. Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen le mert keserű lesz, ezért folyamatosan kevergesd!  Add hozzá a kockákra vágott krumplit, és a felszeletelt paradicsomot. ( Ha nincs idénye helyettesítheted 1 nagy kanál sűrített paradicsommal is.) Fűszerezd sóval, borssal, kevés őrölt köménnyel. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyát, és fedő alatt párold puhára. Amikor már félig megfőtt a burgonya, add hozzá a darabokra vágott kolbászt is.

 

p1070299_resize.JPG

Amikor már szaftos a leve, és minden hozzávaló megpuhult, tálalható.