Otthon, édes otthon

Házi bodzaszörp készítése egyszerűen

2018. május 21. - Csilla Artiroka design

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a kertünkben van két hatalmas bodzabokor. Nagyon szeretem, mert tavasszal elkényeztet minket az illatos virágaival, ami napokon keresztül illatozik, hogy ne tudjak neki ellenállni. Pár virágot idén is leszedtem belőlük és szörpöt készítettem belőle.

bodza_szorp.jpg

A többi virágból nyár végére piros bodzabogyók lesznek, így majd abból is tudok gyümölcslevet készíteni. Ha a bogyókat nem szedem le időben, akkor csodálatos madarak érkeznek hozzánk, akik hangos éneklés és csivitelés közepette lakmároznak a kertünkben, meghálálva a finom falatokat.

bodzafa_1.jpg

De maradjuk a szörpnél, leírom az én, családi receptem.

Hozzávalók:

- 25 db tenyérnyi bodzavirág

- 3 db bio citrom (Nagyon fontos, hogy bio vagy kezeletlen citromot használjuk, különben a citrom héjáról méreganyagok kerülnek a szörpünkbe, amit nem szeretnénk.) 

- 2,5 liter hideg víz

- 1/2 kg nádcukor 

bodzaszorp_keszitese.jpg

Egy fazékba beleöntöm a vizet és beleteszem a bodzavirágokat. Rákarikázok 1 nagy biocitromot és legalább 24 órára a kamrába ( vagy hűvös helyre) teszem.  Másnap alaposan átnyomkodom a bodzavirágokat a lében majd még belefacsarom 2 egész citrom levét. A lábosból átszűröm a levet, majd alaposan elkeverem a nádcukorral, míg a szörp teljesen homogén lesz.

bodza_szorp_kesz.jpg

Természetesen kristálycukrot is lehet hozzá használni, de mi a nádcukrot szeretjük, mert finom, karamelles az íze és szép aranybarna lesz tőle a szörp színe. 

bodzaszorp_hazilag.jpg

Nem teszek bele sem szalicilt, sem, citromsavat, csak hűtőbe teszem. Így is eláll 1-2 hétig, addigra pedig el is fogy ez a kis mennyiség. 

bodza_szorp_adalekmentesen.jpg

Utána majd  levendulából készítek szörpöt, már szép dundik a bimbói, így hamarosan kezdődhet a levendulaszüret.  Figyeld a blogot, majd feltöltöm a receptet.  További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

Lépcsőfelújítás, festés

Amikor 3 éve megvettük a házat, a lépcső nagyon kopott és sötét volt.  Az oldala sárgára és kékre volt lefestve, így az volt az első, hogy beköltözés után a falakat fehérre festettük körülötte. Már ez is nagyot dobott rajta. Éreztem, hogy a lépcsőnek is fehér színt kell majd adni, egy kis "fűszerezéssel". Azt nem gondoltam, hogy három évig fog tartani, mire elkészülök vele. Nem azért mert ilyen hosszú idő volt felújítani, egyszerűen csak azért, mert minden fontosabb volt ennél, így a házfelújítás  legvégére maradt. 

1_1_elotte_utana.jpg

Leginkább a fotók beszélnek, mesélnek a lépcső állapotáról, de röviden leírom a felújítás menetét.  A lépcső homlokzata műkő volt, amit javítani kellett, mert egy nagy darab kitört belőle. Én ezt 3 éve gipsz segítségével oldottam meg. A burkoló azt mondta hamarosan ki fog hullani a javítás, de eltelt 3 év és meg sem moccant, a helyén van, így bátran lefestettem fehérre a homloklapokat. Rendeltem hozzá stencilt, mert szerettem volna, ha a homloklapokon finom minta jelenne meg.  Mivel a lépcső felújítása váratott magára a stencilt már kipróbáltam 2 bútoron is, ITT és ITT olvashatsz róla. 

szurke_teteje_stencil_1.jpg

Azt hittem egyszerűbb lesz megcsinálni, de kicsit sem volt könnyű. Lépcsőn dolgozni fárasztó, valahogy minden másképp működik mint a bútoroknál.  Nagyon kényelmetlen, és nagy türelem kellett hozzá. Az elején a rutinom ellenére, 2 x is, le kellett szednem amit festettem, mert a stencil alá folyt a festék és rém ronda lett.  Még  jó, hogy vízalapú, Pentart krétafestéket használtam, így azonnal le tudtam törölni, még száradás előtt. 

5_1.jpg

Nagyon nagy különbség van a kettő között!  Ne nyugodjatok bele, ha elsőre nem sikerül, töröljétek vissza, majd mossátok le a stencilt, (nehogy megfogja a fehér falat) és stencilezzetek újra. Másodszorra sem lett tökéletes, de végül a férjem javaslatára így hagytam.  

5_2.jpgJavításokkal egy teljes napom ráment a stencilezésre és annyira belefáradtam, hogy több hétig nem is fogtam a kezembe ecsetet. Addig teszteltük, hogy működik, összerugdaljuk-e a homloklapot, ( a szürke műkön nem láttuk a nyomokat)  fent marad-e a minta, vagy felmosásnál lejön-e.  Már így is tetszett a lépcső, sokkal jobb volt mint az üres szürke, műkő.  Arra gondoltunk a fedőlapokat lecsiszoljuk és így hagyjuk.  A férjem bevállalta, hogy felcsiszolja, de egyik csiszolónk sem birkózott  meg a kemény akácfával, így lakkozás helyett a festés mellett döntöttünk. 

002.jpg

Gondolkoztam, hogy a Lignocolor, macchiato árnyalatát kapja a fedőlap, de végül egy réteg HARZÓ T16, hídképző alapozó és 2 réteg fehér festékréteg  felvitele után, így mutat most a lépcsőnk. 

2_l.jpg

Ecsettel és hengerrel is dolgoztam, hogy szép legyen a végeredmény. Nem mondanám, hogy tökéletes, vannak a mintában kisebb hibák, több helyen is, de nekünk nagyon tetszik és nem mellesleg, nagyon világos lett az egykor komor lépcső. 

2keszen.jpg

Már több mint egy hónapja használjuk és szuper! A szegélyezés még hiányzik, de meg akartam már mutatni nektek! 

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

  

Gyerek mesék - Találd ki, mennyire szeretlek téged

Vannak olyan mesék, amiket bátran ajánlok mindenkinek, ilyen ez a mesesorozat, a Találd ki, mennyire szeretlek téged. Talán nem annyira ismert itthon, de jó lenne ha minél többen felfedeznék, mert nincs benne semmi erőszak, csak a természet és sok nevetés.  

 

talald_ki.png

 A könyvet, amelynek alapján ez a bájos sorozat készült, 32 millió példányban adták el világszerte. A történet középpontjában egy nyuszi család áll, és az ami a világon a legfontosabb: a szeretet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IKEA Tarva szekrény átalakítása

IKEA HACK

Igyekszem a lakásunkat minél több, fa bútorral berendezni. Régóta szemezgettem az IKEA 6 fiókos szekrényével, de az ára visszatartott a vásárlástól.

1_ikea_tarva_ohsh.jpg

Tavaly nyáron leakciózták, így 29 ezer Ft-ért tudtuk megvásárolni.  

1osszeszerelve.jpg

Szeretem a fenyő bútorokat, a fa illatát, így amint hazaértünk, kibontottuk a csomagokat. Amikor megláttam a 3 hatalmas zacskó csavart, komolyan megijedtem, de a férjem megnyugtatott, hogy simán összerakjuk. A szerelés közben rájöttem, hogy a sok csavar leginkább a fiókok összeszereléséhez kell, ami igen sok időt felemésztett. Nem kis feladat volt, késő estére végeztünk, de sikerült!  

1_1_elotte.jpg

Másnap már korán reggel kiugrottam az ágyból és nekiálltam a festésnek. Színválasztásnál én a pasztell árnyalatokat kedvelem, így a Lignocolor krétafestékekből választottam két színt. A Stone és a Madrid green, egy nagyon halvány szürke és egy csodás pasztell zöld, remek párosításnak bizonyult.  A háttérben a TV állvány átfestéséről már írtam, ITT tudod elolvasni.  1_butort_festek.jpg

  Ezek a pasztell árnyalatok kicsit nehezebben fednek, de két réteg pont elég volt arra, hogy eltüntesse a fenyő bútoroknál látható csomókat.  Ha festéket szeretnél spórolni,  javaslom, hogy egy vízbázisú alapozóval fesd át először a bútort és csak utána használd a krétafestéket. Nekem sajnos elfogyott az alapozóm, de nem bírtam várni, így alapozás nélkül festettem.  A krétafestéknek van egy remek tulajdonsága, hogy nem kell alatta csiszolni a felületet, remekül tapad, így akár a nappaliban is nekiállhatsz bútort festeni, ahogy én is tettem.  1_ket_reteg_festek.jpg

Sajnos az oroszlános bútorfogantyúból csak 6 db volt itthon, de rendeltem még hozzá. A szekrény a gardrob szobába került és azóta megérkeztek a fogantyúk is. Nagyon szeretem ezt a színösszeállítást, a szekrény árnyalata tökéletesen passzol a kedvenc szőnyegemhez is!  1_ikea_tarva_ohsh.jpg

 

Ha bármi kérdésed van, írj nekem a lap alján. További inspirációért kövesd az Instagram, Facebook illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

Március 8 - nemzetközi nőnap

Ma a reggeli kávé mellé egy Karinthy idézetet kaptam a férjemtől, nőnapra. Nekem ennél több nem is kell! 

 

tulip_ohsh.jpg

  

"Nincs az a nő többé, aki minket kiábrándíthat a nőből

mi mégiscsak szeretjük és imádjuk és csodáljuk a nőt,

- aki nem pokol és izzó ártalom, és mégis a legnagyobb tűz e világon

- a nőt, aki mosolyog és borzong, mikor róla beszélnek

- aki, ó, jól tudom, rossz, ha kell, százszor rosszabb tud lenni a férfinál

- de jó, ha lehet, ezerszer jobb és különb és mámorosabb

mert mi ismertük a nőt, aki lángolt, mert lángoltunk,

aki szeretett, mert szerettük, aki szépnek látott,

mert szépnek láttuk az igazi nőt, akitől gyermekünk van."

Karinthy Frigyes

 

 

Ti szoktátok ünnepelni a nőnapot? Elvárjátok, hogy virágot vagy esetleg ajándékot kapjatok?  További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam,  amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

 

Túrógombóc, a családunk kedvence

Pár óra múlva is puha marad

 A mi családunk egyik nagy kedvence a túrógombóc. De nem a kőkemény, grízzel készített, hanem a puha, zsemlemorzsás változata. Evvel elkészítve, másnapra is puha marad, már ha egyáltalán marad belőle. 

1turogomboc_ohsh.jpg

Hozzávalók 4 személyre

 • 75 dkg félzsíros túró 

 • 6-7 ek. zsemlemorzsa

 • + zsemlemorzsa a gombócokra

 • 3 tojás

 • csipet só 

turogomboc1ohsh.jpg

A túrót elmorzsolom, hozzáadom a tojásokat  és  összekeverem. Kevergetés közben, kanalanként hozzáadom a zsemlemorzsát is, ami felveszi a túró és a tojás nedvességtartalmát, így egy jól gyúrható masszát kapunk.

turogomboc3_ohsh.jpg

Egy negyed órát állni hagyom, addig kevés olajon lepirítom a zsemlemorzsát. Közben egy nagy lábosban vizet  forralok. 

turogomboc1-keret.jpg

A gombócok formázásában a gyerekek nagyon szívesen segítenek, fogjátok be őket is. Nálunk az vált be legjobban, hogy fagyis kanállal szedték ki a tálból a gombócokat és kézzel még megformázták kicsit. Így minden gombóc egyforma nagy lett. A kész gombócokat néhány perc alatt kifőzöm, és az előre lepirított zsemlemorzsába hempergetem. 

turog.jpg

Fahéjas szósszal tálalom.

Elkészítése nagyon egyszerű: egy nagy pohár tejfölhöz hozzákeverek két- három evőkanál porcukrot (attól függ ki mennyire édesszájú) és két kávéskanál őrölt fahéjat. Alaposan elkeverem, majd a gombócok mellé tálalom.

Jó étvágyat! 

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  


 

 

Dohányzóasztal átfestése, stencilezése

Nagy vágya volt a férjemnek egy fiókos dohányzóasztal, így hosszas keresgélés után rátaláltam egy használt fenyőfa asztalra az interneten.  A fenyő sárgás színe nem illett  a nappalinkba ezért átfestettem és kicsit megbolondítottam. 

1_feher_dohanyzo_asztal_ohsh.jpg

A fiók azért volt fontos, mert elrejti a távirányítókat, jegyzetfüzetet, tollat, apróságokat, amikre szükségünk van a mindennapokban. Eddig mindig az asztal tetején voltak, amitől rendetlenség érzetem volt, most pedig nagy örömömre elnyeli őket a fiók. 

1_asztal_festes_felulrol-collage.jpg

 Az asztalt kicsit karcos volt, ezért fatapasszal kijavítottam a hibáit. 1 óra múlva kicsit megcsiszoltam a javításokat, majd szárazra töröltem. Utána egy vízbázisú alapozóval lealapoztam, hogy biztosan eltűnjenek a fenyőfa sötét csomói, majd száradás után a Lignocolor termékcsalád fehér színű krétafestékével festettem át. Ez a krétafesték nagyon gyorsan szárad ezért amikor befejeztem az első réteget, szinte azonnal hozzákezdhettem a második réteghez. Amikor elkészültem, a maradék fehér színhez adtam 3 csepp bronz árnyalatot, így egy éppen csillogó, de nagyon halvány festéket kaptam, ami látszik a fehér felületen, de nem hivalkodó. Ezzel kezdtem szép lassan, végig pecsételgetni a festékbe mártott szivaccsal a stencilt.  

1_asztal_festes.jpg

Ez türelmet igénylő feladat, figyelni kell, hogy ne legyen nagyon festékes a szivacs, mert könnyen befolyhat a stencil alá a festék, ami nem szép látványt eredményez. Hengerrel gyorsabban haladtam volna, de nagyon kevés festékem maradt, így a nehezebb megoldás maradt. Soronként, szép lassan haladtam a díszítéssel, de megérte, mert sehol sem folyt meg a minta és végül nagyon szép lett az asztal teteje.  

1_asztal_feher_wax.jpg

 Az asztal szélein és a lábakon is szárazecset technikát alkalmaztam, így ott is kapott egy kis izgalmas csillogást a felület.

1_asztal_stencil.jpg

Végül finom csiszolópapírral átcsiszoltam, majd portalanítottam. Fehér színű wax segítségével zártam a felületét, amitől sejtelmesen csillogó lett.  

 1aztal_festes_fiok.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a blog alján, így minden újabb bejegyzésről értesülhetsz. További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

 

 

Gyümölcsös túrópite - 10 perces sütemény

Egy nagyon egyszerű, de annál finomabb süteményt szeretnék megosztani veletek. Bögrés süteménynek is szokták nevezni, a mérce a szokásos 2,5 dl- es bögre! Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készíthető. (málna, meggy, sárgabarack, eper, stb.) 

 

turopite_malnavae.jpg

Hozzávalók:

 • 50 dkg tehéntúró

 •  kétharmad bögre búzadara (10 dkg)

 •  2 nagy tojás

 • kétharmad bögre kristály, vagy barna cukor (10 dkg)

 • 1 bögre gyümölcs,  télen fagyasztott is lehet! 

 • 1 teás kanál vaníliás cukor

turopite_malnaval_1.jpg

 

Elkészítése:


- A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütésre.
- A málnán (gyümölcsökön) kívül a többi hozzávalót összekeverjük.

- Egy tortaformát kivajazunk és meghintjük cukorral (ettől egy karamelles ízt kap majd a tortánk széle) majd belesimítjuk az összekevert tésztát.  Utána kirakjuk a tetejét a megmosott gyümölcsökkel.  A férjem kedvéért a felére kimagozott meggyszemeket tettem, hiszen ez a kedvence.  

 

turopite_malnaval_2.jpg


- Ahogy elkészült, betesszük az előmelegített sütőbe és addig sütjük, míg szép aranyszínt nem kap a teteje.  Amikor kiveszed a sütőből, hintsd meg egy kevés porcukorral, ami azonnal ráolvad majd. Várj egy kicsit míg kihűl, utána tálalhatod. Egy nagy probléma van vele, hogy nálunk pillanatok alatt elfogyott, így legközelebb dupla adaggal kell készítenem.  

Jó étvágyat! 

Paprikás krumpli, egyszerűen

Egy nagyon egyszerű, finom és laktató ételt szeretnék nektek megmutatni.  Koleszos diákoknak kötelező, egyszerűen elkészíthető. 

 

paprikas_krumpli_1_resize.jpg

 

Hozzávalók:
• 1,5 kg burgonya
• 2 fej vöröshagyma
• 1 paradicsom
• 3 kanál olivaolaj
• só
• bors
• 2 kiskanál pirospaprika
• 1 kiskanál őrölt kömény
• 20 dkg füstölt kolbász

 

p1070296.JPG

A burgonyát hámozd meg, darabold fel. Az oliva vagy repce (egészséges, leviszi a koleszterinszintet ha csak ezzel főzöl! )  olajon  fonnyaszd meg  a hagymát, és szórd meg pirospaprikával. Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen le mert keserű lesz, ezért folyamatosan kevergesd!  Add hozzá a kockákra vágott krumplit, és a felszeletelt paradicsomot. ( Ha nincs idénye helyettesítheted 1 nagy kanál sűrített paradicsommal is.) Fűszerezd sóval, borssal, kevés őrölt köménnyel. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyát, és fedő alatt párold puhára. Amikor már félig megfőtt a burgonya, add hozzá a darabokra vágott kolbászt is.

 

p1070299_resize.JPG

Amikor már szaftos a leve, és minden hozzávaló megpuhult, tálalható.

A sertés részei (magyarul és angolul)

Reggel már olvashattátok a marha részeit, talán már be is vásároltatok egy jó kis marhapörkölthöz. A mi családunk a csirkét és a marhát részesíti előnyben, de nem árt tudni a sertés részeit sem, hiszen abból is számtalan finom étel készíthető.

 

sertes-reszei_1.jpg

 A sertés részei magyarul és angolul

sertes_reszei_angol.png

 

 

 
A sertés különböző húsrészeinek elnevezései és a felhasználásuk módjai.

 • Fej: főzve, fülek és az orr kocsonyának, a toka rész zsírnak, szalonnának
 • Tarja: egybesütve, szeletelve, rántva, kolbászhoz, apró húsnak, pácolva, füstölve
 • Hosszú karaj: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
 • Rövid karaj vagy borda: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
 • Comb, sonka: egybesütve, apró húsnak, pácolva, füstölve (sonka)
 • Oldalas: sütve, pácolva, apró húsnak, füstölve, főzve
 • Dagadó: főzve, apró húsnak, vagdaltnak
 • Lapocka: egybesütve, párolva, pörköltnek, paprikásnak, tokánynak, pácolva, füstölve (kötözött sonka)
 • Csülök: sütve, pácolva, füstölve, kocsonyának
 • Köröm: pörköltnek, pácolva, kocsonyának, füstölve
 • Farok: főzve, pörköltnek, kocsonya