Otthon, édes otthon

Levendulaszörp készítése, lépésről lépésre

2018. június 08. - Csilla Artiroka design

Tavaly nyár elején egy kedves barátnőm invitálására, Tihanyban nyaraltunk pár napot. A híres levendulafesztiválról sajnos éppen lekéstünk, de egy étteremben  az üdítők között felfedeztem a levendulaszörpöt, amiből rendeltem is egy nagy pohárral. Jéggel és citromkarikával hozták, számomra szerelem volt első látásra, kóstolásra az illatos, halványlila nedű.

002_ohsh.jpg

Ott, abban a pillanatban kezdődött a rajongásom e különleges szörp iránt, az íze teljesen elvarázsolt. Vettem egy üveggel a tihanyi piacon és közben érdeklődtem, hogyan lehet ilyen finom és gyönyörű szörpöt készíteni. Legnagyobb meglepetésemre egy kedves hölgy elmondta a családi receptjüket, így most meg tudom osztani veletek is.

001_ohshjpg.jpg

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g levendulavirág, /nálam 97 g/

  • 0,5 kg bio citrom

  • 1 teáskanál citromsav

  • 4 liter víz

  • 2 kg cukor  

2.jpg3 éve még a felújítási munkák közben ültettem pár tő levendulát a kert legnaposabb részeibe, amik mára hatalmas bokorrá, sőt sövénnyé fejlődtek.  Van pár tő a korai virágzásúból és kicsit több ami pár héttel később fog nyílni.

5_01.jpg

Szedtem egy nagy csokor levendulát, majd egy tálba belevagdostam a virágait. Mivel még nem száraz a levendula, ez így sokkal egyszerűbb, nem kell morzsolgatni.  Beleöntöttem a legnagyobb lábosunkba és hozzáadtam 4 liter vizet. 

6_1jpg.jpg

Felkarikáztam 0,5 kg citromot, de szigorúan csak olyat, ami BIO, vagy amin fel van tüntetve, hogy a héja nem kezelt, emberi fogyasztásra alkalmas!!! /Ez igen fontos, mert senki nem akarja, hogy a szörpbe belekerüljön az a rengeteg méreg, amivel a legtöbb, nem BIO citromot kezelik. Megéri kicsit többet fizetni, és vigyázni magunkra és a családunkra. Aldiban, szinte mindig kapható, a címkén elolvasható!

10_1.jpg

11_1.jpg

Rákarikáztam fél kg citromot. A súlya a levendulavirágokat lenyomta a víz alá, ami lefedve a hűvös kamránkban 24 óra alatt kiázott. 

14_1.jpg

Másnap alaposan kinyomkodtam, majd nagyon sűrű szűrön keresztül, átszűrtem a lét. Már ilyenkor látni lehet a csodás halványlila színét, amit a citromsav még  élénkebbé tesz majd. 16_1.jpg

17_1.jpg

Hozzáadtam 1 púpos teáskanál citromsavat és két kiló cukrot. Ez ízlés kérdése, lehet akár többet is, de mi így szeretjük. Csatos üvegekbe töltöttem és légmentesen lezártam.

25_1.jpg

Vizes dunsztban 30 percig, 90°C-on csírátlanítottam, így nem kellett bele tartósítószer sem.   Nagyon szeretem a csatos üvegeket, amik visszaidézik nekem a nagymamám kamráját, ahova gyerekkoromban sokszor csak azért mentem be, hogy  gyönyörködni tudjak a sok színes szörp látványában. 

001_1ohsh.jpg

Készítsétek el ti is,  ha elfogyna, télen szárított levendulavirággal is működik!  

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-homesweethome.blog.hu/api/trackback/id/tr5514030078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.