Otthon, édes otthon

A hőszigetelés legolcsóbb és legmodernebb változata a HP4 bevonat

2018. január 24. - Csilla Artiroka design

Nagy divat manapság a hőszigetelés, a legtöbb házon szaporodnak  a polisztirol (korábbi ismert márkaneveken Hungarocell, Nikecell) táblák. Ezekre végül felkerül egy vékony vakolat és jöhet a festés. Sorra újulnak meg így az idősebb épületek és mindenki számol, hogy micsoda komoly megtakarítást érhetünk el vele és mennyire sok energiát takaríthatunk meg. 

 

 

 

Úgy gondolom a korszerű fűtésrendszerek, pl. a kondenzációs kazánok beépítése nagyságrendekkel többet hoz a konyhára, és  arányaiban valójában még nem is kerül olyan sok pénzbe. A külső hőszigetelés viszont, amellett, hogy nem is olcsó,  mert igen nagy összeget tesz ki az állványozás,  a szigetelő és vakolóanyagok és persze a munkadíj is. Komoly kérdőjeleket vet fel az is, hogy vajon örökre ottmarad-e a polisztirol, mennyire sérülékeny, és mi lesz vele 10-15 év múlva. És vajon az előállítás messze nem környezetkímélő módján túl, hogyan tud majd a társadalom ilyen nagy mennyiségű műanyag szemetet ártalmatlanítani. Mindemellett még komoly kérdés, hogy egy ilyen vastag szigetelésnél megoldható-e egyáltalán, van-e elegendő hely, a gázcsövek és az eresz alatt.  A társasházaknál külön problémát okozhat, hogy nem mindenki partner az egész ház szigetelésére, akár anyagai, akár egyéb problémák miatt. Erre nyújt megoldást a HP4 belső hőszigetelés. 

 

 

Fontos szempont még, a belső páraelvezetés illetve a pára lecsapódása, és a nyomában keletkező penész. Ez mindaddig veszélyforrás, amíg akár csak egyetlen centi hidegebb felület is marad, és az úgynevezett hőhíd megszüntetésére sor nem kerül. Márpedig a külső hőszigetelés még erre sem ad tökéletes megoldást, csak akkor, ha nem egységesen, hanem az épület szerkezetéhez igazítottan, egyedi méretezéssel készítjük, ami bizony nem elterjedt. 

 

 

Pár éve kipróbáltunk egy beltéri szigetelőbevonatot, ami ráadásul páraáteresztő, és a felkenés után meleg falakat biztosít.  Az egész úgy kezdődött, hogy egy beépített szekrényt építettünk a ház északi, hideg falához. Már a beépítés előtt, időnként megjelent a páralecsapódás a leghidegebb sarkokban, és persze ahogy az már lenni szokott, jött hamarosan a penész is.  Időnként eltávolítottuk mindenféle szerekkel a penészt és többféle módszert is használtunk a pára elszívására.  A szekrény építése  azonban jelentősen rontott a helyzeten. Gyakorlatilag folyt a pára a hátsó falon, felül pedig nagyon erősen penészedett. A penész azon túl, hogy erősen allergén és esztétikailag is borzalmas, ezért azonnali megoldást kerestünk a problémára.  

 

Ekkor került látókörünkbe a HP4 beltéri hőszigetelő vakolat, ami mindent (meg)ígért, mint a mesében: kizárjuk a hideget, megszüntetjük a hideg falakat és persze a páralecsapódást is. Ráadásul még a szoba melegebb is lesz és a fűtésszámlán is láthatjuk majd a különbséget. Bármennyire is hihetetlennek hangzott, sok választásunk nem volt, így kipróbáltuk.  A festő azzal kezdte, hogy a szekrény teljes belső felületéről eltávolította a tapétát.   A HP4 egy sűrű, tejfölszerű anyag, szépen kenhető, így egy festő segítségével, 1mm vastagságban felkentük a szekrény összes hideg oldalára. Nagyon hamar száradt, és a hatása azonnal érezhető volt! Nem győztünk csodálkozni, hogy ahol már fent volt a falon, ott meleg volt a falfelület, míg a nem kezelt részen jéghideg, nyirkos felületet tapintottunk. Mindez úgy, hogy a házon kívülről volt egy 10 cm-es Hungarocell szigetelés. A festő is el volt ragadtatva, azt mondta ezt nagyon sok helyen fogja javasolni, mert rengeteg lakásban van penészedési probléma. 

 

A bevonat felhordása után érezhetően meleg lett az északi fal,  és a páralecsapódás a penészedéssel együtt megszűnt.  A festők szeretik teljesen simára csiszolni a felületet, de nem érdemes, mert evvel csökkentenék a rétegvastagságot, ami rontaná a hőszigetelést! 

 

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a nagyszerű bevonatot, aki küzd a hideg falakkal, a páralecsapódással vagy akár a penésszel is.  Mi már akkor elhatároztuk, hogy  ezentúl, csak is ezt a módszert fogjuk alkalmazni, és ezzel el is felejthetjük a külső hőszigetelést. 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-homesweethome.blog.hu/api/trackback/id/tr213599663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.