Otthon, édes otthon

Gyerek mesék - Találd ki, mennyire szeretlek téged

2018. április 07. - Csilla Artiroka design

Vannak olyan mesék, amiket bátran ajánlok mindenkinek, ilyen ez a mesesorozat, a Találd ki, mennyire szeretlek téged. Talán nem annyira ismert itthon, de jó lenne ha minél többen felfedeznék, mert nincs benne semmi erőszak, csak a természet és sok nevetés.  

 

talald_ki.png

 A könyvet, amelynek alapján ez a bájos sorozat készült, 32 millió példányban adták el világszerte. A történet középpontjában egy nyuszi család áll, és az ami a világon a legfontosabb: a szeretet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Március 8 - nemzetközi nőnap

Ma a reggeli kávé mellé egy Karinthy idézetet kaptam a férjemtől, nőnapra. Nekem ennél több nem is kell! 

 

tulip_ohsh.jpg

  

"Nincs az a nő többé, aki minket kiábrándíthat a nőből

mi mégiscsak szeretjük és imádjuk és csodáljuk a nőt,

- aki nem pokol és izzó ártalom, és mégis a legnagyobb tűz e világon

- a nőt, aki mosolyog és borzong, mikor róla beszélnek

- aki, ó, jól tudom, rossz, ha kell, százszor rosszabb tud lenni a férfinál

- de jó, ha lehet, ezerszer jobb és különb és mámorosabb

mert mi ismertük a nőt, aki lángolt, mert lángoltunk,

aki szeretett, mert szerettük, aki szépnek látott,

mert szépnek láttuk az igazi nőt, akitől gyermekünk van."

Karinthy Frigyes

 

 

Ti szoktátok ünnepelni a nőnapot? Elvárjátok, hogy virágot vagy esetleg ajándékot kapjatok?  További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam,  amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

 

Túrógombóc, a családunk kedvence

Pár óra múlva is puha marad

 A mi családunk egyik nagy kedvence a túrógombóc. De nem a kőkemény, grízzel készített, hanem a puha, zsemlemorzsás változata. Evvel elkészítve, másnapra is puha marad, már ha egyáltalán marad belőle. 

1turogomboc_ohsh.jpg

Hozzávalók 4 személyre

  • 75 dkg félzsíros túró 

  • 6-7 ek. zsemlemorzsa

  • + zsemlemorzsa a gombócokra

  • 3 tojás

  • csipet só 

turogomboc1ohsh.jpg

A túrót elmorzsolom, hozzáadom a tojásokat  és  összekeverem. Kevergetés közben, kanalanként hozzáadom a zsemlemorzsát is, ami felveszi a túró és a tojás nedvességtartalmát, így egy jól gyúrható masszát kapunk.

turogomboc3_ohsh.jpg

Egy negyed órát állni hagyom, addig kevés olajon lepirítom a zsemlemorzsát. Közben egy nagy lábosban vizet  forralok. 

turogomboc1-keret.jpg

A gombócok formázásában a gyerekek nagyon szívesen segítenek, fogjátok be őket is. Nálunk az vált be legjobban, hogy fagyis kanállal szedték ki a tálból a gombócokat és kézzel még megformázták kicsit. Így minden gombóc egyforma nagy lett. A kész gombócokat néhány perc alatt kifőzöm, és az előre lepirított zsemlemorzsába hempergetem. 

turog.jpg

Fahéjas szósszal tálalom.

Elkészítése nagyon egyszerű: egy nagy pohár tejfölhöz hozzákeverek két- három evőkanál porcukrot (attól függ ki mennyire édesszájú) és két kávéskanál őrölt fahéjat. Alaposan elkeverem, majd a gombócok mellé tálalom.

Jó étvágyat! 

További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  


 

 

Dohányzóasztal átfestése, stencilezése

Nagy vágya volt a férjemnek egy fiókos dohányzóasztal, így hosszas keresgélés után rátaláltam egy használt fenyőfa asztalra az interneten.  A fenyő sárgás színe nem illett  a nappalinkba ezért átfestettem és kicsit megbolondítottam. 

1_feher_dohanyzo_asztal_ohsh.jpg

A fiók azért volt fontos, mert elrejti a távirányítókat, jegyzetfüzetet, tollat, apróságokat, amikre szükségünk van a mindennapokban. Eddig mindig az asztal tetején voltak, amitől rendetlenség érzetem volt, most pedig nagy örömömre elnyeli őket a fiók. 

1_asztal_festes_felulrol-collage.jpg

 Az asztalt kicsit karcos volt, ezért fatapasszal kijavítottam a hibáit. 1 óra múlva kicsit megcsiszoltam a javításokat, majd szárazra töröltem. Utána egy vízbázisú alapozóval lealapoztam, hogy biztosan eltűnjenek a fenyőfa sötét csomói, majd száradás után a Lignocolor termékcsalád fehér színű krétafestékével festettem át. Ez a krétafesték nagyon gyorsan szárad ezért amikor befejeztem az első réteget, szinte azonnal hozzákezdhettem a második réteghez. Amikor elkészültem, a maradék fehér színhez adtam 3 csepp bronz árnyalatot, így egy éppen csillogó, de nagyon halvány festéket kaptam, ami látszik a fehér felületen, de nem hivalkodó. Ezzel kezdtem szép lassan, végig pecsételgetni a festékbe mártott szivaccsal a stencilt.  

1_asztal_festes.jpg

Ez türelmet igénylő feladat, figyelni kell, hogy ne legyen nagyon festékes a szivacs, mert könnyen befolyhat a stencil alá a festék, ami nem szép látványt eredményez. Hengerrel gyorsabban haladtam volna, de nagyon kevés festékem maradt, így a nehezebb megoldás maradt. Soronként, szép lassan haladtam a díszítéssel, de megérte, mert sehol sem folyt meg a minta és végül nagyon szép lett az asztal teteje.  

1_asztal_feher_wax.jpg

 Az asztal szélein és a lábakon is szárazecset technikát alkalmaztam, így ott is kapott egy kis izgalmas csillogást a felület.

1_asztal_stencil.jpg

Végül finom csiszolópapírral átcsiszoltam, majd portalanítottam. Fehér színű wax segítségével zártam a felületét, amitől sejtelmesen csillogó lett.  

 1aztal_festes_fiok.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a blog alján, így minden újabb bejegyzésről értesülhetsz. További inspirációkért kövesd a Facebook,  Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 

insta_go.jpg
  

 

 

Gyümölcsös túrópite - 10 perces sütemény

Egy nagyon egyszerű, de annál finomabb süteményt szeretnék megosztani veletek. Bögrés süteménynek is szokták nevezni, a mérce a szokásos 2,5 dl- es bögre! Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készíthető. (málna, meggy, sárgabarack, eper, stb.) 

 

turopite_malnavae.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg tehéntúró

  •  kétharmad bögre búzadara (10 dkg)

  •  2 nagy tojás

  • kétharmad bögre kristály, vagy barna cukor (10 dkg)

  • 1 bögre gyümölcs,  télen fagyasztott is lehet! 

  • 1 teás kanál vaníliás cukor

turopite_malnaval_1.jpg

 

Elkészítése:


- A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütésre.
- A málnán (gyümölcsökön) kívül a többi hozzávalót összekeverjük.

- Egy tortaformát kivajazunk és meghintjük cukorral (ettől egy karamelles ízt kap majd a tortánk széle) majd belesimítjuk az összekevert tésztát.  Utána kirakjuk a tetejét a megmosott gyümölcsökkel.  A férjem kedvéért a felére kimagozott meggyszemeket tettem, hiszen ez a kedvence.  

 

turopite_malnaval_2.jpg


- Ahogy elkészült, betesszük az előmelegített sütőbe és addig sütjük, míg szép aranyszínt nem kap a teteje.  Amikor kiveszed a sütőből, hintsd meg egy kevés porcukorral, ami azonnal ráolvad majd. Várj egy kicsit míg kihűl, utána tálalhatod. Egy nagy probléma van vele, hogy nálunk pillanatok alatt elfogyott, így legközelebb dupla adaggal kell készítenem.  

Jó étvágyat! 

Paprikás krumpli, egyszerűen

Egy nagyon egyszerű, finom és laktató ételt szeretnék nektek megmutatni.  Koleszos diákoknak kötelező, egyszerűen elkészíthető. 

 

paprikas_krumpli_1_resize.jpg

 

Hozzávalók:
• 1,5 kg burgonya
• 2 fej vöröshagyma
• 1 paradicsom
• 3 kanál olivaolaj
• só
• bors
• 2 kiskanál pirospaprika
• 1 kiskanál őrölt kömény
• 20 dkg füstölt kolbász

 

p1070296.JPG

A burgonyát hámozd meg, darabold fel. Az oliva vagy repce (egészséges, leviszi a koleszterinszintet ha csak ezzel főzöl! )  olajon  fonnyaszd meg  a hagymát, és szórd meg pirospaprikával. Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen le mert keserű lesz, ezért folyamatosan kevergesd!  Add hozzá a kockákra vágott krumplit, és a felszeletelt paradicsomot. ( Ha nincs idénye helyettesítheted 1 nagy kanál sűrített paradicsommal is.) Fűszerezd sóval, borssal, kevés őrölt köménnyel. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyát, és fedő alatt párold puhára. Amikor már félig megfőtt a burgonya, add hozzá a darabokra vágott kolbászt is.

 

p1070299_resize.JPG

Amikor már szaftos a leve, és minden hozzávaló megpuhult, tálalható.

A sertés részei (magyarul és angolul)

Reggel már olvashattátok a marha részeit, talán már be is vásároltatok egy jó kis marhapörkölthöz. A mi családunk a csirkét és a marhát részesíti előnyben, de nem árt tudni a sertés részeit sem, hiszen abból is számtalan finom étel készíthető.

 

sertes-reszei_1.jpg

 A sertés részei magyarul és angolul

sertes_reszei_angol.png

 

 

 
A sertés különböző húsrészeinek elnevezései és a felhasználásuk módjai.

  • Fej: főzve, fülek és az orr kocsonyának, a toka rész zsírnak, szalonnának
  • Tarja: egybesütve, szeletelve, rántva, kolbászhoz, apró húsnak, pácolva, füstölve
  • Hosszú karaj: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
  • Rövid karaj vagy borda: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
  • Comb, sonka: egybesütve, apró húsnak, pácolva, füstölve (sonka)
  • Oldalas: sütve, pácolva, apró húsnak, füstölve, főzve
  • Dagadó: főzve, apró húsnak, vagdaltnak
  • Lapocka: egybesütve, párolva, pörköltnek, paprikásnak, tokánynak, pácolva, füstölve (kötözött sonka)
  • Csülök: sütve, pácolva, füstölve, kocsonyának
  • Köröm: pörköltnek, pácolva, kocsonyának, füstölve
  • Farok: főzve, pörköltnek, kocsonya

A marha részei

Mivel mindhárom gyermekem kirepült itthonról úgy gondoltam, megosztom velük az alapokat, hogy sokkal könnyebben tudják bevetni magukat a sütés-főzés tudományába, mint én, amikor önálló életet kezdtem. Abban az időben nem voltak mobiltelefonok, az már szerencsésnek mondhatta magát, akinek a lakásába, bekötötték a telefont. Nekem többnyire egy telefonfülkéből kellett felhívnom az Édesanyámat, hogy mondja el, hogyan kezdjek neki egy étel elkészítésének.  Sajnos már  az is problémát jelentett, hogy milyen húst kérjek a hentesnél, ha egy jó marhapörköltet szeretnék főzni. Ezért úgy gondolom, kezdjük az alapoknál és lássuk a marha részeit, hogy nektek ez már ne legyen probléma.

marha-reszei.jpg

 

Ha a hentesnél azt látod kiírva, hogy borjú, akkor tudnod kell, hogy fiatal, nem ivarérett szarvasmarháról van szó, legtöbbször még 8 hónapos kora előtt levágják.  A húsa sovány és vasban szegény  és minden esetben puha, porhanyós, mégsem száraz. Ez az egyik legértékesebb húsfajta, és ez az árán is meglátszik. 

marha_reszei_angolul.png

Árulnak még úgynevezett növendék marhát is, ez a fiatal hímnemű, általában nem herélt szarvasmarhát takarja. 9–18 hónapos korukban érik el a vágósúlyt, a borjúénál testesebb és sötétebb a húsa, de porhanyósabb, mint a marháé.  Érdemes tudni, hogy hivatalosan borjúhúsból készül a bécsi szelet is. 

 

Itthon a legtöbb hentesnél borjú, csak mutatóban kapható, az ára ugyanis majdnem a duplája a marháénak, ezért a piacra járó háziasszony leggyakrabban marhával fog találkozni.  A borjú húsának élénkpirosnak és fényesnek kell lennie. 

  • Fekete- és fehérpecsenye, vesepecsenye, hátszín: A marha hátsó része tartalmazza a legnemesebb húsokat, ezeket általában frissen sütve együk. 

  • A lapocka, a lábszár és a többi izmokkal gazdagon körülvett hús levesnek, pörköltnek, ragunak vagy gulyásnak jó leginkább. 

  • Nyak: egészen elképesztően finom leves készülhet belőle.

  • Stefánia, lapocka: párolva, pörköltnek vagy gulyásnak érdemes megfőzni.

  • Oldalas: csakúgy, mint a nyakból, ebből is finom a leves.

  • Szegy és hasa alja: finom füstölve és párolva is.

  • Rostélyos és márványos tarja: szeletelve, frissen sütve, párolva, egyben sütve, göngyölve és    töltve is nagyon jó.

  • Hátszín: frissen sütve, tatárnak, vagy akár carpacciónak is finom, de figyelni kell, mert sokszor érdemes a nagyobb inakat kivágni.

  • Vesepecsenye (bélszín): a marhahús legértékesebb része, frissen sütve a legfinomabb (sőt legyen a közepe picit véres!), de carpacciónak is finom. Ha valaki teljesen átsütve szereti, az jobb, ha baconbe tekeri, hogy ne száradjon ki. A külső részét borító hártyát mindenképpen szedjük le, mert különben sütés közben összeugrik, mint a zsugorfólia.

  • Lábszár: szereti, ha lassan és sokáig főzik, a pörkölt ebből a legfinomabb.

  • Felsál: attól függően, hogy mennyire „fiatal” a marha, egyben vagy frissen sütve is finom. De göngyölve is sokan eszik.

  • Fekete- és fehérpecsenye: párolva vagy frissen sütve a legfinomabb.

  • Fartő: érdemes elősütni és utána párolni, de pörköltnek se rossz, csak néha picit száraz.

  • Farok: a világ egyik legfinomabb húslevese készül belőle, de valaki szereti pörköltbe is tenni.

 

 

Omlós sajtos rúd, ahogy Judit készíti

sajtos.jpeg

Hozzávalók: 

  • 1 kg búzaliszt

  • 40 dkg Ráma margarin vagy  kókuszolaj

  • 2 tojás

  • 1 kis pohár  natúr joghurt 

  • 1 lapos evőkanál só

  • 15-20 dkg reszelt sajt

  • 2,5 dkg élesztőt

  • 2 dl langyos tej

2,5 dkg élesztőt megfuttatunk 2 dl langyos tejben, majd a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Végül 4 egyforma gombócot formálunk belőle. Ha nem szeretnél sok sajtost sütni, akkor mélyhűtőben folpackba, gombóconként eltéve, bármikor előszedheted. 

A gombócot ki kell nyújtani kb. 0,5 cm vastagra, majd meg kell kenni tojással.

Utána meg lehet hinteni reszelt sajttal vagy köménymaggal vagy különböző magokkal. 

Végül 1 - 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk 5-6 cm hosszúra és tepsibe fektetjük. előmelegített 200 C fokos sütőben nagyon hamar megsül. Jó étvágyat!

 

 

Tavasz

1.jpg

Fotó: saját

 

Szabó Lőrinc:
Tavasz

 

„Mi az?” - kérdezte Vén Rigó. 
„Tavasz” - felelt a Nap. 
„Megjött?” - kérdezte Vén Rigó. 
„Meg ám!” - felelt a Nap.

„Szeretsz?” - kérdezte Vén Rigó. 
„Szeretlek!” - szólt a Nap. 
„Akkor hát szép lesz a világ?” 
„Még szebb és boldogabb!”