Otthon, édes otthon

Gyümölcsös túrópite - 10 perces sütemény

2018. február 16. - Csilla Artiroka design

Egy nagyon egyszerű, de annál finomabb süteményt szeretnék megosztani veletek. Bögrés süteménynek is szokták nevezni, a mérce a szokásos 2,5 dl- es bögre! Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készíthető. (málna, meggy, sárgabarack, eper, stb.) 

 

turopite_malnavae.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg tehéntúró

  •  kétharmad bögre búzadara (10 dkg)

  •  2 nagy tojás

  • kétharmad bögre kristály, vagy barna cukor (10 dkg)

  • 1 bögre gyümölcs,  télen fagyasztott is lehet! 

  • 1 teás kanál vaníliás cukor

turopite_malnaval_1.jpg

 

Elkészítése:


- A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütésre.
- A málnán (gyümölcsökön) kívül a többi hozzávalót összekeverjük.

- Egy tortaformát kivajazunk és meghintjük cukorral (ettől egy karamelles ízt kap majd a tortánk széle) majd belesimítjuk az összekevert tésztát.  Utána kirakjuk a tetejét a megmosott gyümölcsökkel.  A férjem kedvéért a felére kimagozott meggyszemeket tettem, hiszen ez a kedvence.  

 

turopite_malnaval_2.jpg


- Ahogy elkészült, betesszük az előmelegített sütőbe és addig sütjük, míg szép aranyszínt nem kap a teteje.  Amikor kiveszed a sütőből, hintsd meg egy kevés porcukorral, ami azonnal ráolvad majd. Várj egy kicsit míg kihűl, utána tálalhatod. Egy nagy probléma van vele, hogy nálunk pillanatok alatt elfogyott, így legközelebb dupla adaggal kell készítenem.  

Jó étvágyat! 

Paprikás krumpli, egyszerűen

Egy nagyon egyszerű, finom és laktató ételt szeretnék nektek megmutatni.  Koleszos diákoknak kötelező, egyszerűen elkészíthető. 

 

paprikas_krumpli_1_resize.jpg

 

Hozzávalók:
• 1,5 kg burgonya
• 2 fej vöröshagyma
• 1 paradicsom
• 3 kanál olivaolaj
• só
• bors
• 2 kiskanál pirospaprika
• 1 kiskanál őrölt kömény
• 20 dkg füstölt kolbász

 

p1070296.JPG

A burgonyát hámozd meg, darabold fel. Az oliva vagy repce (egészséges, leviszi a koleszterinszintet ha csak ezzel főzöl! )  olajon  fonnyaszd meg  a hagymát, és szórd meg pirospaprikával. Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen le mert keserű lesz, ezért folyamatosan kevergesd!  Add hozzá a kockákra vágott krumplit, és a felszeletelt paradicsomot. ( Ha nincs idénye helyettesítheted 1 nagy kanál sűrített paradicsommal is.) Fűszerezd sóval, borssal, kevés őrölt köménnyel. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyát, és fedő alatt párold puhára. Amikor már félig megfőtt a burgonya, add hozzá a darabokra vágott kolbászt is.

 

p1070299_resize.JPG

Amikor már szaftos a leve, és minden hozzávaló megpuhult, tálalható.

A sertés részei (magyarul és angolul)

Reggel már olvashattátok a marha részeit, talán már be is vásároltatok egy jó kis marhapörkölthöz. A mi családunk a csirkét és a marhát részesíti előnyben, de nem árt tudni a sertés részeit sem, hiszen abból is számtalan finom étel készíthető.

 

sertes-reszei_1.jpg

 A sertés részei magyarul és angolul

sertes_reszei_angol.png

 

 

 
A sertés különböző húsrészeinek elnevezései és a felhasználásuk módjai.

  • Fej: főzve, fülek és az orr kocsonyának, a toka rész zsírnak, szalonnának
  • Tarja: egybesütve, szeletelve, rántva, kolbászhoz, apró húsnak, pácolva, füstölve
  • Hosszú karaj: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
  • Rövid karaj vagy borda: egybesütve, szeletelve, rántva, pácolva, füstölve, főzve
  • Comb, sonka: egybesütve, apró húsnak, pácolva, füstölve (sonka)
  • Oldalas: sütve, pácolva, apró húsnak, füstölve, főzve
  • Dagadó: főzve, apró húsnak, vagdaltnak
  • Lapocka: egybesütve, párolva, pörköltnek, paprikásnak, tokánynak, pácolva, füstölve (kötözött sonka)
  • Csülök: sütve, pácolva, füstölve, kocsonyának
  • Köröm: pörköltnek, pácolva, kocsonyának, füstölve
  • Farok: főzve, pörköltnek, kocsonya

A marha részei

Mivel mindhárom gyermekem kirepült itthonról úgy gondoltam, megosztom velük az alapokat, hogy sokkal könnyebben tudják bevetni magukat a sütés-főzés tudományába, mint én, amikor önálló életet kezdtem. Abban az időben nem voltak mobiltelefonok, az már szerencsésnek mondhatta magát, akinek a lakásába, bekötötték a telefont. Nekem többnyire egy telefonfülkéből kellett felhívnom az Édesanyámat, hogy mondja el, hogyan kezdjek neki egy étel elkészítésének.  Sajnos már  az is problémát jelentett, hogy milyen húst kérjek a hentesnél, ha egy jó marhapörköltet szeretnék főzni. Ezért úgy gondolom, kezdjük az alapoknál és lássuk a marha részeit, hogy nektek ez már ne legyen probléma.

marha-reszei.jpg

 

Ha a hentesnél azt látod kiírva, hogy borjú, akkor tudnod kell, hogy fiatal, nem ivarérett szarvasmarháról van szó, legtöbbször még 8 hónapos kora előtt levágják.  A húsa sovány és vasban szegény  és minden esetben puha, porhanyós, mégsem száraz. Ez az egyik legértékesebb húsfajta, és ez az árán is meglátszik. 

marha_reszei_angolul.png

Árulnak még úgynevezett növendék marhát is, ez a fiatal hímnemű, általában nem herélt szarvasmarhát takarja. 9–18 hónapos korukban érik el a vágósúlyt, a borjúénál testesebb és sötétebb a húsa, de porhanyósabb, mint a marháé.  Érdemes tudni, hogy hivatalosan borjúhúsból készül a bécsi szelet is. 

 

Itthon a legtöbb hentesnél borjú, csak mutatóban kapható, az ára ugyanis majdnem a duplája a marháénak, ezért a piacra járó háziasszony leggyakrabban marhával fog találkozni.  A borjú húsának élénkpirosnak és fényesnek kell lennie. 

  • Fekete- és fehérpecsenye, vesepecsenye, hátszín: A marha hátsó része tartalmazza a legnemesebb húsokat, ezeket általában frissen sütve együk. 

  • A lapocka, a lábszár és a többi izmokkal gazdagon körülvett hús levesnek, pörköltnek, ragunak vagy gulyásnak jó leginkább. 

  • Nyak: egészen elképesztően finom leves készülhet belőle.

  • Stefánia, lapocka: párolva, pörköltnek vagy gulyásnak érdemes megfőzni.

  • Oldalas: csakúgy, mint a nyakból, ebből is finom a leves.

  • Szegy és hasa alja: finom füstölve és párolva is.

  • Rostélyos és márványos tarja: szeletelve, frissen sütve, párolva, egyben sütve, göngyölve és    töltve is nagyon jó.

  • Hátszín: frissen sütve, tatárnak, vagy akár carpacciónak is finom, de figyelni kell, mert sokszor érdemes a nagyobb inakat kivágni.

  • Vesepecsenye (bélszín): a marhahús legértékesebb része, frissen sütve a legfinomabb (sőt legyen a közepe picit véres!), de carpacciónak is finom. Ha valaki teljesen átsütve szereti, az jobb, ha baconbe tekeri, hogy ne száradjon ki. A külső részét borító hártyát mindenképpen szedjük le, mert különben sütés közben összeugrik, mint a zsugorfólia.

  • Lábszár: szereti, ha lassan és sokáig főzik, a pörkölt ebből a legfinomabb.

  • Felsál: attól függően, hogy mennyire „fiatal” a marha, egyben vagy frissen sütve is finom. De göngyölve is sokan eszik.

  • Fekete- és fehérpecsenye: párolva vagy frissen sütve a legfinomabb.

  • Fartő: érdemes elősütni és utána párolni, de pörköltnek se rossz, csak néha picit száraz.

  • Farok: a világ egyik legfinomabb húslevese készül belőle, de valaki szereti pörköltbe is tenni.

 

 

Omlós sajtos rúd, ahogy Judit készíti

sajtos.jpeg

Hozzávalók: 

  • 1 kg búzaliszt

  • 40 dkg Ráma margarin vagy  kókuszolaj

  • 2 tojás

  • 1 kis pohár  natúr joghurt 

  • 1 lapos evőkanál só

  • 15-20 dkg reszelt sajt

  • 2,5 dkg élesztőt

  • 2 dl langyos tej

2,5 dkg élesztőt megfuttatunk 2 dl langyos tejben, majd a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Végül 4 egyforma gombócot formálunk belőle. Ha nem szeretnél sok sajtost sütni, akkor mélyhűtőben folpackba, gombóconként eltéve, bármikor előszedheted. 

A gombócot ki kell nyújtani kb. 0,5 cm vastagra, majd meg kell kenni tojással.

Utána meg lehet hinteni reszelt sajttal vagy köménymaggal vagy különböző magokkal. 

Végül 1 - 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk 5-6 cm hosszúra és tepsibe fektetjük. előmelegített 200 C fokos sütőben nagyon hamar megsül. Jó étvágyat!

 

 

Tavasz

1.jpg

Fotó: saját

 

Szabó Lőrinc:
Tavasz

 

„Mi az?” - kérdezte Vén Rigó. 
„Tavasz” - felelt a Nap. 
„Megjött?” - kérdezte Vén Rigó. 
„Meg ám!” - felelt a Nap.

„Szeretsz?” - kérdezte Vén Rigó. 
„Szeretlek!” - szólt a Nap. 
„Akkor hát szép lesz a világ?” 
„Még szebb és boldogabb!”

 

Kárpitozás lépésről lépésre

 Pár éve vettem egy szép formájú, használt széket az interneten, de a csíkos kárpit nagyon nem illet a lakásunkba. Az IKEA fynd részlegén 1500 Ft-ért vettem egy nagyobb méretű, erős szövetdarabot, ami egy kanapé párnája lehetett, és áthúztam vele a széket. 

Először lebontottam róla a régi kárpitot. Csavarhúzót használtam, mert sehol nem kaptam akkoriban kárpitos szegkihúzót. A szék szivacsos része felől dolgoztam, hogy véletlenül se sérüljön meg a szék farésze. Nem volt egyszerű, alaposan megküzdöttem vele. Azt ajánlom, aki belefog egy ilyen felújításba, vegye meg előre hozzá a szerszámokat, mert ezerszer könnyebb dolga lesz, mint egy csavarhúzóval bajlódni. Azóta már én is beszereztem egyet! 

 

Amikor elkészültem, ráhelyeztem a régi kárpitot a fehér anyagra és körbevágtam. Ez a legegyszerűbb módja, hogy biztosan elég legyen az új szövet a behúzandó felületre.  Utána óvatosan bevagdostam a széleket, hogy a sarkoknál szépen be tudjam majd hajtani a tűzés előtt.

Nagy szerencsémre a szivacs tökéletes állapotban volt, (nem úgy mint a kék-fehér széknél)  így azt nem kellett cserélnem.  A fehér, erős szövetre egy mintát vasaltam, majd hosszú tűk segítségével kifeszítettem a  textilt a szivacsos felületre. Ellenőriztem, hogy tökéletesen illeszkedik-e az anyag, majd a széleket visszahajtva tűzőgéppel a helyére rögzítettem. Ez sajnos nagyon igénybe tudja venni a női kezet, szóval csak óvatosan lányok! A profik persze elektromos tűzőgéppel dolgoznak, akkor nincs ilyen probléma.  

A tűzés befejezése után azon gondolkodtam hogy mivel tüntessem el a fém részéket.  Sajnos a közelünkben lévő boltban nem találtam hozzá, nekem tetsző paszományt, így elővettem a maradék fonalaimat és az egyikből horgoltam egy 1 cm széles zsinórt, amit végül ragasztópisztoly segítségével rögzítettem a textilhez.  A képen a felsőrész már elkészült, így nem látszódik a fém kapocs.  

 Mivel ez volt az első kárpitozásom és nagyon hozzám nőtt ez a szék,  megmentettem a régi házból  és az új házban a női gardróbszobába került, ahol minden nap látom és használom. 

 

 

Találtam az interneten egy könyvet amiben lépésről lépésre le van írva a kárpitozás menete. Akit komolyan érdekel letöltheti innen és olvasson bele. 1960-as években írták, tehát még fekete fehér képek és sok magyarázó rajz is van hozzá. 

 

Ha nem akarsz lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a blog alján. További  inspirációkért nézd meg a Pinterest oldalam, illetve követheded a Facebook és az Instagram oldalamat is, amiket itt tudsz elérni.

 

  
 

HP4 hőszigetelő bevonat

A héten írtam egy bejegyzést  erről a csodás anyagról és kaptam a Facebookon pár kérdést ezért összefoglalom amit érdemes tudni róla. A HP4 bevonat kitűnő, hővisszaverő képességekkel rendelkezik, tulajdonképpeni hatását nem annyira a hagyományos értelemben vett hőszigeteléssel, hanem a hő visszaverésével fejti ki. 

 

 

Rétegvastagság:

A bevizsgálási és a gyakorlati tapasztalatok alapján is már 1 mm rétegvastagságban felhordva a hősugárzás 80% -át visszaveri a helyiségbe. 

 A HP4 összetétele:

Vizes alapú diszperziós anyag –PVAc, VAc, termoaktív összetevők- BGL aditívumok.

Színezhetőség: 

HP4 színezhető, vízzel hígítandó színezékkel, a maximális színezék mennyisége nem haladhatja meg az alapanyag 7 – 10% -nak súlyát.

 

A HP4 bevonat felhasználási területei az építészetben:

Beltéri felületek kiegyenlítésére, hőérzet javítására, a követelményeknek megfelelő betonra, mészcement és mészcement kötésű vakolatra, a panel és téglaépületeknél, tűzfalaknál, hőhidaknál, a fűtőtestek mögötti fal részeknél, ahol a vízpára lecsapódása penészesedést okozhat, és minden nem megfelelően szigetelt épületnél, ahol a belső szigetelés vastagsági korlátokba ütközik. Gyakorlati tapasztalatok alapján az így kezelt helyiségekben jelentős (20-40%) energiamegtakarítás érhető el.

 

A HP4 bevonat alkalmazási felületei:

Beltéri vakolatok, beton felületek, gipszkarton. Fa, fém és üvegfelületeknél, tapadóhíd ajánlott.   

 

Felhasználás:

HP4 bevonat alkalmazása szilárd száraz és tiszta felületre történik. A felületet zsírtalanítani szükséges, ha már festékkel kezelt felületről van szó. Az egyenetlenségeket, és repedéseket korrigáljuk. Fontos figyelmet kell fordítani az anyag alacsony fordulatszámon való összekeveréséhez. A termék vizes bázisa lévén a felhasználási módjától függően vízzel hígítható (2-7%-ban). Túlhígítás esetén elveszíti tulajdonságait.

 

 

Az anyag törtfehér színű, könnyen felkeverhető, paszta konzisztenciájú, felhordható hagyományos kézi gletteléssel illetve megfelelő hígításban speciális szórópisztollyal szórható is. Fontos, hogy gépi felvitel esetén figyelni kell az üzemi nyomásra, 5 bar alatti nyomással szórjuk – a nagyobb nyomás az összetevők sérülését okozhatja! Ugyanezen okból figyelni kell arra is, hogy a termék csak alacsony fordulaton keverhető!

 

Száradás után csiszolható majd festhető (hőmérséklettől függően 4 óra elteltével). Megszáradt állapotban csiszoláskor a por belégzése ellen porálarc (respirátor) használata ajánlott. A felület teljes száradása után lélegző, pára áteresztő festékkel átfesthetjük, a bevonat ez esetben nem veszít a tulajdonágaiból. HP4  nem veszít a tulajdonságaiból a szélsőséges hőmérsékleteknél sem, és alkalmazható +100°C és -30°C hőmérsékletek között. 

Munkaruha/tisztíthatóság:

Szennyeződés esetén vízzel kimosható.

 

Raktározás és szállítás:

Gyári, bontatlan csomagolásban raktározhatjuk temperált raktárhelyiségben 1 éven keresztül. Védjük a fagytól. Raktározási és szállítási hőmérséklet 5 ºC –tól +65 ºC – ig.

 

Szavatossági idő:

1 év bontatlan csomagolásban a gyártás időpontjától. Felbontás után rövid időn belül felhasználandó.

Csomagolás/kiszerelés: 

5 liter, 10 liter, 18 liter, 30 liter 

 

Érdeklődés, megrendelés kedvező áron ITT.

Konyha inspirációk

A ház átalakításánál már előre tudtuk, hogy a legnagyobb munka a konyhánál lesz. Az IKEA konyhabútor inkább koszos, mint menthetetlen volt, ezért egy alapos takarítással kezdtük a felújítását.  

2015 februárjában így nézett ki a konyha. El kellett bontanunk középen a hűtők és a szekrény körül a két falat, jobb oldalon két kisebbet. Ki kellett venni az ajtókat is.  Szerencsére egyik sem volt tartófal, így gond nélkül elkezdődhettek a felújítási munkák. Ezekről majd később írok részletesen.   

A kék fehér csempe is menthetetlen volt, mert több helyen megrepedt. Nem is értem mitől, de bontás után szerencsére nem ért minket meglepetés.

Az új konyha megtervezését azzal kezdtem, hogy inspirációkat gyűjtöttem hozzá. A bontás után egy nagy teret kaptunk, így csak a meglévő konyhabútor elhelyezkedése jelentett megkötést. Pasztell színekben gondolkodtam,  tetszett a bézs, a szürke-fehér, és a kék halványabb árnyalatai.  Lementettem magamnak pár fotót és utánanéztem a festékeknek is. 

 

 

Fotók: saját és innen

 

További inspirációkért kövesd a Facebook, Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.

 
  

Picur cicánk és a költözés

Van egy csodás, kedves cicám, Picur! Gondoltam, hogy nem lesz vele egyszerű a költözés, de sikerült túlszárnyalnia minden elképzelésem.

 

Megbeszéltük az új háztulajdonosokkal, hogy mivel nekünk január 6-án át kell adnunk a házat de mi csak február közepén tudunk beköltözni az új házunkba, ezért nem szeretnénk őt magunkkal vinni, itthagynánk a régi, megszokott környezetében. Szerencsére nyitottak voltak a feladatara az új lakóink, tetszett nekik Picur. Hagytunk náluk bőven cicaeledelt és ígéretet kaptunk, hogy etetik és szeretgetik. Én sajnos allergiás vagyok a macska szőrre, de ezt nem akarom tudomásul venni, így van cicánk. Mivel a kertben van háza és télire csodás bundát növeszt, kint lehet őt tartani, és a havat is nagyon élvezi. A házba nem tudom beengedni és nem is veszem fel őt, de nagyon jóban vagyunk így is. 

 

 

Arra nem számítottam, hogy a februári beköltözés után, mindig visszamegy majd a régi házba. Igaz, hogy csak 3 utcával arrébb költöztünk, de nincs nagyon közel, ráadásul vemhes is volt már. Minden reggel lementünk érte és felhoztuk magunkkal, itt volt velünk egyre többet, de aztán este visszament. Hiába vettem neki a kedvenc ételét, este vacsora után faképnél hagyott bennünket. 

 

A helyzet csak április 10-én oldódott meg, amikor kora reggel megszólalt a telefon és az új háztulajdonos hívott, hogy jöjjünk gyorsan mert nagyon sír a cica.  Teljes frászban volt az egész család, Picurt be is engedték a konyhába és hangosan sírt nekik. Fogtuk a pokrócát és dobozát és lerohantunk érte. Ahogy beléptünk, megszületett az első kiscica. Picur láthatóan megnyugodott, abbahagyta a hangos nyávogást, megsimogattuk és megdicsértük őt, majd óvatosan a dobozába tettük a kiscicát, ahová Ő is gyorsan utánamászott.  Hazahoztuk és itthon még három kiscicának adott életet. Már nem sírt, nem nyávogott, simán lezajlott a szülés.

 

 Ettől a naptól kezdve soha többé nem ment vissza a régi házunkba, velünk maradt és szépen nevelgette a kiscicákat. 

 

A kis trikolor cica, Ginger lett a kedvencünk. Meg is tartottuk őt, hogy ne legyen többé egyedül Picur. Ginger olyan cica, ha kilépsz ajtón hanyatt veti magát és hangosan nyávog, hogy szeretgesd meg. Ilyen cicával még nem találkoztam, pedig van pár cicás ismerősöm.

A gyerekek kérésére Ginger nálunk maradt, a többi kismacsek pedig sikeresen gazdis lett. Ha tetszett a poszt, köszönöm, hogy megosztod. Ha nem akarsz lemaradni az újabb bejegyzésekről, kövesd a blogot a lap alján. További inspirációkért kövesd a Facebook, Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni.